SP.A wil dotatie voor MIVB-schoolabonnementen

BRUSSEL -

De SP.A heeft een amendement ingediend in het Brussels parlement om de MIVB een dotatie te geven voor goedkopere schoolabonnementen. Daarmee wil de partij het wegvallen van het Br(ik-abonnement opvangen.

Brussels parlementslid Sophie Brouhon (SP.A) wil dat de Brusselse regering zorgt voor goedkope MIVB-abonnementen voor studenten in de hoofdstad. De SP.A, in Brussel in de oppositie, heeft een amendement ingediend om een dotatie te geven aan de MIVB zodat alle kinderen van een goedkoop MIVB-abonnement kunnen genieten.

Deze week raakte bekend dat Br(ik, de servicedesk voor Vlaamse studenten in Brussel, niet meer tussenkomt in de prijs voor studentenabonnementen bij de openbaarvervoersmaatschappij MIVB. Vanaf volgend academiejaar betalen studenten onder 25 jaar daardoor 204 euro in plaats van 100 euro vorig jaar. Voor Franstalige jongeren geldt het voordeeltarief wel.

Onaanvaardbaar

‘De dotatie om de prijs van de abonnementen te doen dalen bedraagt 8,5 miljoen euro per jaar’, zegt Brouhon. ‘Nu dreigt 20 procent van de Brusselse jongeren uit de boot te vallen omdat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) niet wil meewerken. Absurd en onaanvaardbaar’, vindt Brouhon. Volgens haar kreeg de VGC middelen van het Brussels Gewest. ‘De VGC weigert die middelen daarvoor aan te wenden, terwijl de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) dat wel doet.’

Brussels minister van Begroting en VGC-voorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) weerlegt dat de VGC weigert mee te werken. ‘Dit is een verhaal van politieke keuzes in tijden van besparingen. De middelen die de VGC krijgt worden gebruikt voor de bouw van scholen. Alle meerderheidspartijen steunen die keuze.’

Minister Vanhengel vindt het niet correct om te beweren dat het gewest ongevoelig is voor de kostprijs voor jongeren en dat het Gewest zou weigeren om tussenbeide te komen. Bovendien moet het Gewest 100 miljoen euro besparen op een budget van 3,5 miljard. ‘Voor de oppositie moet nog méér geld worden uitgegeven, waardoor nog ergens anders in het Brusselse budget moet worden geknipt. Maar een alternatief geeft de SP.A niet’, besluit Vanhengel.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio