Wagen blijft geblokkeerd op boot in Tanzania

Afrikaans doktersavontuur start met financiële kater

Afrikaans doktersavontuur  start met financiële kater

Deze Jeep van de artsen, hier bij het vertrek in Antwerpen, staat nu vast op de boot in Tanzania. Blijkbaar helpt alleen geld.

Boechout/Geel -

Drie jonge artsen die in Tanzania aan ontwikkelingssamenwerking doen, moesten onverwacht 6.500 dollar ophoesten om hun Jeep van de boot te krijgen.

Drie jonge artsen in spe - Toon Van Genechten en Sam Proesmans uit Boechout en Gelenaar Ben Gys - lieten begin mei vanuit Antwerpen een tot ziekenwagen omgebouwde Jeep Cherokee inschepen met bestemming Dar es Salaam in Tanzania. Met de wagen ondersteunen ze een initiatief van Tanya Van Braekel, die meewerkt aan de uitbouw van een kinderafdeling in een ziekenhuis nabij Usa River in het Oost-Afrikaanse land.

Het blijft niet bij een medische expeditie, want de jonge artsen helpen mee aan de uitbouw van een schoolbibliotheek. De belevenissen en ervaringen van de drie worden ook in een reportagereeks van vijf afleveringen verwerkt, die na de zomer op TMF te zien zal zijn.

6.500 dollar ophoesten

Omdat men niets aan het toeval overliet, reisde de ploeg van het productiehuis Geronimo al eerder af. De drie artsen zijn begin deze week na hun stage afgereisd en werden meteen met een serieus probleem geconfronteerd. ‘De wagen werd niet vrijgegeven en stond nog op de boot. Eerst moest er 6.500 dollar aan taksen, invoer- en douanekosten opgehoest worden. Dat is een enorme hap uit ons budget, waarop we niet gerekend hadden’, verwoordt Toon Van Genechten de frustraties.

De Tanzanianen richtten zich op de prijs die in Groot-Brittannië betaald moet worden voor een Jeep Cherokee van ‘97 en die bedraagt 6.500 dollar, meer dan het driedubbele van wat de wagen kostte.

Geld recupereren

Voor de uitrusting ervan werd verpleegmateriaal ingezameld via artsen, ziekenhuizen en bejaardenhomes. ‘De Tanzianiaanse autoriteiten willen niet inzien dat we de wagen invoeren om humanitaire en niet om commerciële redenen’, vertelt hij vanuit Dar es Salaam.

Bij hun aankomst hebben ze de documenten die bij de transport horen, kunnen toelichten en de ambassade gecontacteerd. ‘Die hebben het ministerie van Gezondheid gecontacteerd om een en ander uit te klaren. We hebben uiteindelijk wel betaald, maar de bevoegde instanties hebben bevestigd dat we de auto meekrijgen. Voor we doorreizen, gaan we terug naar de ambassade om alsnog een deel van de betaalde som te recupereren, zoals ons beloofd is’, zegt de Boechoutenaar.

Eerst gaan ze schoolboeken ophalen om die aan lokale schooltjes te bezorgen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio