Cassatie verwerpt overname door Descamps

Toekomst van Santens alweer op de helling

Toekomst van Santens alweer op de helling

Overnemer Descamps bracht zijn bedrijfsnaam aan op het publiciteitsbord van Santens. Misschien moet dat weer veranderen. Foto: pdv

Oudenaarde -

De overname door het Franse Descamps van het noodlijdende Santens is niet rechtsgeldig. Dat oordeelt het Hof van Cassatie. Het intussen lijvige dossier verhuist nu naar het hof van beroep in Antwerpen dat zich over de overname moet uitspreken.

Het doem-scenario waarmee niemand nog rekening had gehouden, is momenteel bittere realiteit. Het Hof van Cassatie erkent de overname van badstoffenproducent Santens in Oudenaarde door de Franse huishoudlinnenfabrikant Descamps niet. De bal ligt nu in het kamp van het Antwerpse hof van beroep, dat zich op donderdag 28 juni over het overnameakkoord buigt.

‘Dit is een donderslag bij heldere hemel', reageert Marnix Sandrap, secretaris van de bediendenvakbond LBC-NVK. ‘Wij waren ervan overtuigd dat de banken KBC en BNP Paribas Fortis hun akkoord over de overname hadden gegeven en dat daarmee de kous af was. Niet dus. Ik durf er momenteel niet aan denken wat er zal gebeuren als volgende week ook het beroepshof in Antwerpen de overname vernietigt. Dat zou dan betekenen dat Descamps geen bedrijfsgebouwen en geen machines meer heeft, maar uiteraard wel nog de tweehonderd werknemers die vorig jaar in dienst werden genomen. Een mogelijkheid zou dan nog kunnen zijn dat Descamps zelf een financieel akkoord met de banken treft.'

De donkere wolken blijven boven het intussen failliete Santens samenpakken. Op maandag 19 september vorig jaar ging het Franse Descamps met ongeveer de helft van de werknemers weer aan de slag in de Santens-gebouwen aan de Galgestraat. De rechtbank van koophandel in Oudenaarde had toen het licht op groen gezet voor de overname. Descamps betaalde elf miljoen euro, maar dat botste op verzet van de belangrijkste schuldeisers, met name de banken KBC en BNP Paribas Fortis. De banken, die berekenden dat minstens zestien miljoen euro op tafel had moeten liggen, vochten de overname in beroep aan. Maar het hof van beroep in Gent oordeelde in november dat het beroep niet ontvankelijk was. Een procedurekwestie zo bleek. In eerste aanleg voor de rechtbank van koophandel in Oudenaarde mengden de banken zich vrijwillig als partij in het geding en dat was strikt juridisch niet mogelijk.

Ondertussen loopt de productieactiviteit in het vroegere Santens allerminst op wieltjes. Descamps heeft momenteel zo goed als geen orders af te werken waardoor de werknemers tijdelijk werkloos zijn. Nu een rechtbank andermaal over de overname moet oordelen, is die situatie zeker niet ideaal.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio