‘Trojaanse reporter' in spelershotel pookt economische spanningen op met Duitsland

Duitse spion maakt Grieken belachelijk

Duitsland versus Griekenland is meer dan een kamp om een plek bij de laatste vier. Het is ook een slag tussen twee extremen op economische schaal. Dat bondskanselier Angela Merkel in de tribune zit als een talisman voor de Mannschaft kan als een rode lap op een stier werken voor de Grieken.

Meer dan duizend zielen telt de Griekse gemeenschap niet in Polen, maar zaterdag brak er ook in Warschau een ongezien feest los aan restaurant Paros, de bekendste trekpleister voor Grieken met heimwee naar lamsvlees en fetakaas.

‘De Poolse televisie kwam zelfs filmen omdat hier op straat de sirtaki werd gedanst', vertelt uitbater Spiros ons. Veel Griekse fans reizen er nochtans niet af naar Polen. De meesten van dat uitzinnige legioen waren Australiërs en Canadezen met roots in de Helleense republiek. ‘

Grieken zijn profiteurs

De plaats in de kwartfinales werd opgedragen aan het thuisfront, waar grootmoeders zich het brood uit de mond sparen om hun kleinkinderen van geld te kunnen voorzien. ‘We hebben het Griekse volk een gelegenheid geschonken om aan de problemen even te ontsnappen en te vieren. Voor mij is dat het belangrijkste', sprak Celtic-aanvaller Georgios Samaras.

Maar dat is net wat nogal wat Duitsers dwarszit. Terwijl vele Grieken de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de baarlijke duivel zien die met haar Europese besparingskoers het land aan de afgrond bracht, leeft aan de andere zijde het idee dat die Grieken profiteurs zijn waarvoor de Duitse belastingbetaler moet opdraaien. Het Duitse boulevardblad Bild pookte die economisch-politieke spanningen de voorbije dagen op met een ‘Trojaanse reporter'. Een journalist verbleef in aanloop naar de kwartfinale in hotel Warszawianka nabij Wasrchau, waar de Griekse nationale ploeg de kamers betrok. De Duitse spion observeerde de tegenstanders van vanavond en deed er alles aan om elk clichébeeld van de Grieken in de verf te zetten.

‘Ik zie hoe bondscoach Fernando Santos op zijn balkon een sigaret rookt. En nog een. En nog een. En nog een. Kettingroker. O god. Als de Griekse defensielijn zo heet is als de sigaretten van hun trainer...', schreef hij.

Santos reageerde gisteren op het verhaal. ‘Ik rook omdat ik zo vaak over onze tactiek denk. Ik moet de juiste oplossingen vinden en als ik rook, heb ik meer tijd om na te denken. Misschien begrijpen jullie nu waarom ik zoveel rook.'

De reporter lachte ook met Samaras, naamgenoot van de vers verkozen premier en ‘de man die schoensmeer in zijn haar aanbrengt' alsook een vloekende Karagounis. ‘Hij roept malaka, wat zoveel betekent als kus mijn gat.' De grootste sneer was deze: ‘De hardst werkende bij de Grieken is de koffiemachine. Daarvan hebben ze er twee: een die cappuccino en latte maakt, de andere gewone koffie. Zij werken fulltime.'

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad Sportwereld van vrijdag 22 juni

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1