Donderdag 21/6/2012 (Slot)

Delhaize schittert op een beurs in verlies

De belangrijkste Europese beurzen zijn donderdag in het rood gegaan. In Brussel zakte de Bel20 met 0,43 procent tot 2.143,09 punten. Retailer Delhaize stond in de schijnwerpers met een winst van ruim 4 procent.

De beleggers kregen alweer een flinke portie slecht nieuws op hun bord geserveerd. Zo bleek bijvoorbeeld dat de Amerikaanse industrie in juni is gegroeid aan het laagste tempo in bijna een jaar.

Voorts liet Ben Bernanke, de voorzitter van het systeem van Amerikaanse centrale banken (Fed), weten dat er geen nieuwe kwantitatieve versoepeling op de agenda staat. Wel gaat de Fed de komende maanden meer langlopende obligaties kopen om de langetermijnrente naar beneden te duwen en de economie aan te zwengelen.

Bij dit nieuws zakte de sfeer op de Europese beurzen alweer onder het vriespunt. De Nederlandse AEX-index zakte net als de Bel20 0,43%. In Parijs ging de CAC40 0,39% in het rood. In Frankfurt kreeg de DAX een tik van 0,77%.

Stijgers en dalers in Brussel

In Brussel won Delhaize 4,18% op 28,78 euro. Bekend raakte dat Pierre-Olivier Beckers, de topman van de retailer, voor 1,9 miljoen euro Delhaize-aandelen heeft bijgekocht. Concurrent Colruyt gleed 3,38% weg tot 30,41 euro in anticipatie van de publicatie van de jaarcijfers.

Chemiegroep Solvay leverde 2,75% in tot 79,27 euro. Volgens de analisten van Bank Degroof heeft het chemiebedrijf zwaar te lijden onder de economische crisis. Bank Degroof verlaagt meteen zijn koersdoel voor Solvay.
Bij de financiële waarden kalfde KBC 2,52% af tot 15,87 euro. Verzekeraar Ageas daalde met 0,07% tot 1,38 euro.

Op de brede markt verloor TiGenix 2,17 procent op 0,45 euro. Quest for Growth won 4,19 procent op 4,72 euro.

Olieprijzen zetten dalende trend verder

De prijs voor een vat West Texas Intermediate, uit de VS, daalde 1,18 dollar tot 80,27 dollar. De prijs voor ruwe olie bereikt zo het laagste peil in ongeveer acht maanden.

De olieprijzen stijgen nauwelijks omwille van de schuldencrisis. Handelaars verwijzen naar de verrassende toename van de Amerikaanse strategische oliereserves die het VS-ministerie van Energie woensdag bekendmaakte.

Ook halen ze de pessimistische groeiprognoses aan die de Fed, de Amerikaanse centrale bank, eveneens woensdag aankondigde. Beide elementen belasten duidelijk de olieprijs.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees