Seks & Relaties

'Liefde maakt blind en roekeloos'

'Liefde maakt blind en roekeloos'

Foto: shutterstock

Verliefde zielen hebben een verstoord kritisch vermogen waardoor ze zich minder voorzichtig gedragen. Dat blijkt uit een nieuw Brits onderzoek.

Professor in de evolutionaire psychologie Robin Dunbar, verbonden aan de universiteit van Oxford, meent dat je niet meer rationeel nadenkt als je verliefd bent. Die conclusie is gebaseerd op verschillende hersenexperimenten aan de University College of London. Hij analyseerde onder meer de MRI-scans van zeventien proefpersonen die foto’s bekeken van hun vriend(in).

Dunbar ontdekte dat wanneer mensen naar hun partner kijken, bepaalde zones in de hersenen niet meer normaal functioneren door het 'roze bril'-fenomeen. De proefpersonen luisterden bijgevolg minder naar hun verstand, maar meer naar hun hart waardoor hun kritisch vermogen vervaagde.

‘Je beslist onbewust dat je het meest geïnteresseerd bent in je geliefde en dat het rationele deel van je brein uitgeschakeld wordt’, aldus de professor. Dunbar is er trouwens van overtuigd dat dit eigenaardige fenomeen noodzakelijk is omdat mannen en vrouwen anders te voorzichtig zouden zijn in de liefde - uit angst om gekwetst te worden. ‘Als mensen besluiten om er niet voor te gaan, dan krijgen ze wellicht geen relatie', klinkt het. Daarom schakelt je lichaam de prefrontale cortex uit. Hierdoor word je minder voorzichtig, maar net iets roekelozer.
 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees