Rubens keert na bijna 240 jaar terug naar Carolus Borromeuskerk

In de Antwerpse St.-Carolus Borromeuskerk is het doek 'De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte' officieel opnieuw verwelkomd. Het is de eerste Rubens die opnieuw in Carolus Borromeus komt te hangen.

Het werk van Rubens hing oorspronkelijk in de destijds volledig door hem gedecoreerde kerk, maar werd na het opheffen van de Jezuïetenorde in 1773 net als alle andere aanwezige schilderijen van Rubens weggehaald. Het kwam tijdens de volgende eeuwen onder meer in het New Yorkse Metropolitan Museum terecht. 

Beschadigd

Dat het schilderij niet door een privé-verzamelaar werd gekocht, heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het in 1718 zwaar beschadigd raakte door een brand, die er ook alle plafondschilderijen verwoestte.

Een groot deel van het werk is allicht overschilderd. Toch zijn er nog een aantal elementen die volgens experts duidelijk op de hand van de meester zelf wijzen.

Aankoop

Onder meer dankzij een aanzienlijk bedrag dat onlangs werd verkregen via een erfenis, kon de kerkfabriek tot de aankoop overgaan. Hoeveel men precies heeft moeten bieden, wordt niet bekendgemaakt.

'De Terugkeer van de Heilige familie uit Egypte' zou pas vanaf 2014 op zijn oorspronkelijke plek in de Sint-Jozefkapel terechtkomen. Eerst dringt een grondige restauratie zich op, voor zo ver die financieel haalbaar is. Ook de kerk zelf moet overigens nog verdere herstellingswerken ondergaan, na een nieuwe brand in 2009.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees