Vinokourov start voor het laatst in de Tour met Astana

Vinokourov start voor het laatst in de Tour met Astana

Aleksandre Vinokourov wint Luik-Bastenaken-Luik 2010 Foto: Belga

Astana trekt met Alexandr Vinokourov en Janez Brajkovic als kopmannen naar Luik, waar volgende week zaterdag de 99e editie van de Ronde van Frankrijk begint. Voor Vinokourov wordt het zijn laatste Tour, en na de Olympische Spelen hangt de 38-jarige Kazach zijn fiets definitief aan de haak.

 Vinokourov kwam vorig jaar zwaar ten val in La Grande Boucle en brak daarbij zijn heup. Hij kondigde kort daarna zijn afscheid aan, maar kwam daar later op terug en besliste om nog een half seizoen te koersen.

In de Dauphiné werd hij 119e, maar sinds het einde van die Franse rittenkoers gaat zijn vorm naar eigen zeggen in stijgende lijn. 'Na mijn ongelukkige ervaring vorig jaar start ik met ritwinst als doel, hopelijk in de Pyreneeën. Ik wil ook Jani helpen in het algemene klassement', verklaart 'Vino'.

Brajkovic is bij Astana dus de kopman voor de gele trui. Teammanager Giuseppe Martinelli wil de Sloveen wel niet te veel druk opleggen. "Ik stel geen specifieke doelen voorop voor hem", aldus de Italiaan. 'Ik weet dat hij alles zal geven voor een goed resultaat, zowel voor hemzelf als voor het team.'

De Tourselectie

De andere geselecteerde renners zijn de snelle Sloveen Borut Bozic, de Kazachen Dmitry Fofonov, Maxim Iglinskiy en Andrey Kashechkin, de Oekraïner Adriy Grivko, de Zweed Fredrik Kessiakoff en de Kroaat Robert Kiserlovski. In de negenkoppige selectie is geen plaats voor Kevin Seeldraeyers. Onze landgenoot reed vorige maand de Giro voor het Kazachse team.

Corrigeer