'Bij Dimitri Lemmens stroomt ijswater door de aderen'

'Bij Dimitri Lemmens stroomt ijswater door de aderen'

Dimitri Lemmens. Foto: mdg

HEPPEN - 'Dimitri Lemmens heeft Gwenn Vangestel laf en koelbloedig om het leven gebracht. Bij Lemmens stroomt geen koel bloed, maar ijswater door de aderen. Hoe kan je anders zo'n daad verklaren?, pleitte meester Guy Sols namens de burgerlijke partij, namelijk de moeder en stiefvader van Gwenn Vangestel, die door Dimitri Lemmens, het liefje van haar dochter Joy, met vijftien hamerslagen werd gedood.

'Lemmens is geen wandelende tijdbom, zoals hier gezegd werd, want hij is in het verleden al meermaals ontploft', zegt de advocaat. '999 andere vriendjes zouden tegen Joy gezegd hebben: zijt ge zot? als die langs haar neus weg zei dat ze overwoog haar moeder te laten doden. Maar ze trok het verkeerde lot, want Lemmens deed het wel. Lemmens had al weken vooraf gezegd wat hij van plan was. Wat was zijn motief? Hij mocht van Gwenn niet meer bij Joy komen. Vijf maanden eerder was hij nochtans door mama Gwenn met open armen ontvangen. Lemmens sloeg Gwenn een eerste keer, maar toen zij rechtveerde, sloeg hij vijftien keer tot hij haar schedel hoorde kraken', aldus Sols, wiens cliënten het aandeel van Joy niet zien overeenstemmen met wat op het proces verteld is. Op beelden van een audiovisueel verhoor beaamde Joy immers dat het aandeel van haar en Dimitri fifty-fifty was.

'Bakvis Joy'

'Ik geef weer hoe mijn cliënten Joy in dit proces geplaatst willen zien. Bakvis Joy, 15 jaar, was de jongste van de twee. Zij had geen strafverleden en was niet gewelddadig. Ze kon goed liegen, ze manipuleerde, ze was arrogant. Ze is inderdaad niet het sympathieke meisje. Een fatale cocktail heeft ertoe geleid dat ze mee deze feiten pleegde. Joy, met een ogenschijnlijk normale jeugd, had nog een onrijpe persoonlijkheid. Ze groeide op in een milieu waarin Gwenn, haar moeder, die wisselende relaties had, naar de afgrond aan het afglijden was. Mama nam speed en ze stapelde de schulden op. Gwenn stootte mensen af en trok die weer aan en kon fictie en realiteit niet meer van elkaar onderscheiden. In die wereld werden Joy en haar tweelingzusjes meegesleurd. Joy kon het leven dat zij leidde niet meer aan bij haar moeder en zag met Dimitri haar droomwereld', ging Sols verder.

Vrijdag uitspraak

Sols vertelde nog dat hun cliënten twijfels hebben of ze hun kleindochter ooit kunnen vergeven. Joy brengt om de veertien dagen een weekend bij haar grootouders door. 'Het blijft hun kleindochter en ze hopen dat Joy een normaal leven kan leiden', besloot Sols.

Vrijdag komen de openbare aanklager Van Kelst en de verdediging aan het woord met daarna de replieken. Vrijdagnamiddag wordt een uitspraak over de schuld verwacht en later op de avond ook de straf voor Dimitri Lemmens.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio