Interieur

Bartel Van Riet geeft tien tuintips voor de vakantie

Met de zomer voor de deur is het ook voor Bartel Van Riet en zijn kompanen Gie, Nander en Tomas van het tuinbedrijf 'De Tree Musketiers' hoog tijd voor een break. Ze sluiten hun Groenmanseizoen af met tien tips om deze zomer ten volle van uw tuin te kunnen genieten. Rol uw hangmat uit, plof neer op het gras of nestel je tussen de terrasplanten! Ontspan en geniet, uw tuin is een prima vakantiebestemming! In september zijn de groenmannen er weer.

1.Tegen de dorst
Onze geleverde inspanningen van het voorjaar beginnen stilaan hun vruchten af te werpen. Zorg ervoor dat je genot niet van korte duur is! Planten bestaan voor 95 procent uit water. In de zomer –als die nou eens lang en heet wil worden– verliezen ze veel vocht en daarom is het gieten van groot belang. Vooral in potten en bakken is de beperkte hoeveelheid grond waarin ze staan, heel onderhevig aan droogte. Giet best 'smorgens of 'savonds: dan zal het water minder snel verdampen. In volle grond kunnen planten er iets beter tegen, maar bij langere droogte kan gieten en sproeien ook nodig zijn. Sla nooit de tomaten in de moestuin over! Zij hebben veel water nodig om hun vruchten te laten zwellen.

Opgepast!
- Te veel water kan schimmels, gisting en rotting veroorzaken.
- Water is schaars. Tracht met een ton het regenwater te recupereren.
- Een goede mulchlaag zal vocht beter vasthouden en zal een snelle verdamping van het water tegen gaan.
- Vergeet je plantjes niet tijdens je afwezigheid. Niet alleen de poes heeft de buurman nodig. - Vakantiegangers kunnen best al hun potterie verzamelen. De watergever van dienst zal je dankbaar zijn.

2. Licht in de duisternis
Met de juiste sfeervolle verlichting kan zelfs het meest steriele terras 's avonds in gezelligheid baden. Tuinverlichting hoeft niet duur en omslachtig te zijn. Er zijn dit seizoen enorm veel goedkope alternatieven op zonnebatterijen. Ze laden zichzelf op, je kan ze naar hartenlust verplaatsen en je hoeft je geen zorgen te maken voor elektrocutiegevaar tijdens het gieten.

3. Méér en langer bloemen
Om de bloeiduur van het moois in je bloembakken te verlengen, kan je best geregeld de uitgebloeide bloemknopjes eruit knijpen. De energie die de plant in het vormen van vruchtjes wil steken, kan je beter omleiden naar nieuwe bloemknoppen.

4. Vergeet-me-niet!
Een beetje vooruitziend zijn kan geen kwaad, zelfs in de zomer niet. Juli en augustus zijn ideaal om bijvoorbeeld vingerhoedskruid en duizendschoon te zaaien, en ook vergeet-me-nietjes voor volgend jaar, en viooltjes.

5. Weg, wesp!
Je tafel is nog niet gedekt en daar zijn ze al. Hoe weten die wespen dat toch? Als kamikazepiloten vallen ze aan en verstoren ze menig familiediner. Hoe kunnen we dergelijke taferelen voorkomen? Volgende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes willen wel eens helpen.

- Zet een bakje koud water met kruidnagel erin op tafel.
- Schijfjes citroen met kruidnagel zouden ook afweerdiensten bewijzen.
- Koffie laten opbranden in een schaaltje: dat ruiken ze niet graag.
- Gesnipperde ui: komt van pas op de tomaatjes en wespen houden er niet van.
- De ouderwetse wespenvanger:een fles met zoete drank. Of zoet bier, dan zijn ze meteen groggy.

Wanneer de overlast van de wespen zeer groot is, bevindt zich wellicht een nest in de buurt. Dit kan je beter niet zelf te lijf gaan: bel de brandweer. Wespen komen steeds af op zoetigheden, etensresten,… . Het zijn echte opruimers. Preventief laat je dus beter ook geen vuilniszakken rondslingeren. Dek zoveel mogelijk af. Ook zweet en zoete parfums trekken wespen aan.

Experimentjes met kruiden
In de zomer groeien en tieren de tuinkruiden welig. Durf dus eens af te stappen van de typische aceto balsamico bij de salade en meng bijvoorbeeld een beetje vers fruitsap onder olie met verse kruiden uit je tuin. Het sap van één appelsien, een halve citroen, een dikke lepel oregano, een paar eetlepels olie en afkruiden met peper en zout: een heerlijke combinatie met rauwe venkel en ajuin en ideaal bij vis. Ook bij zware vleesmaaltijden kan dit een verfrissend effect hebben.

7. Zomerzaaien
Misschien zit het nu nog niet in je kop, maar winterbloemkool, daar kan je in de zomer al aan beginnen. En ook voor de late vogels is de kans om een moestuin te starten nog niet verkeken. Heel de zomer door kan je nog sla zaaien, veldsla, raketsla, maar ook kervel en peterselie, radijs en spinazie, venkel... Keuze genoeg en het resultaat zal niet lang op zich laten wachten.

8. Niks doen
Dat mag je dus ook niet vergeten. Ook al zie je overal nog klusjes, karweitjes en werkjes: niks beter dan gewoon op je derrière te gaan zitten en helemaal niks anders te doen, dan te zijn in je tuin.

9. Binnenstebuiten
Bij droog weer is het nu de tijd van het jaar om het 'binnenleven' naar buiten te brengen. Wie durft zijn matras naar buiten te slepen om een nachtje onder de blote hemel te slapen? Je moet zeker niet meteen een tent en caravan in je tuin installeren. Leef gewoon een nachtje op het ritme van het licht en geniet van de eerste vogels en de verfrissende zomerochtend. Ben je een hapklare brok voor muggen, koop dan een muskietennetje. Je buitenbed lijkt meteen op een echt duizend-en-één-nachtenbed.

10. Vuurke stook
Voor de gezelligheid en/of voor de warmte: vuurke stook is zalig, maar doe het niet onbezonnen. Baken een kleine zone af met stenen of werk met een vuurkorf, zodat je lopende vuurtjes vermijdt. Zorg vooral dat de lakens van de buurvrouw niet naar gerookte haring gaan stinken. Kies een vaste vuurplaats in je tuin, stook droog hout en laat alle andere rommel uit je vuur. Met stank en rook maak je geen vrienden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees