Seks & Relaties

ADVIES. Kan je een orgasme forceren?

ADVIES. Kan je een orgasme forceren?

Foto: shutterstock

'U schrijft regelmatig dat je een orgasme niet kunt forceren. Hoe weet u dat eigenlijk zo zeker?' Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Een interessante vraag die nogal wat vrouwen en mannen bezighoudt. Vooral degenen die het lastig hebben om klaar te komen, of bij wie de partner daar problemen mee heeft. Het hangt er natuurlijk van af wat je verstaat onder 'forceren', en ook wat je beschouwt als een 'orgasme'. Laat me dat wat concreter maken.
Een orgasme heeft, als ervaring, minstens twee aspecten. Je hebt ten eerste de lichamelijke processen. Bij mannen gaat het dan bijvoorbeeld over ejaculeren, bij vrouwen over ritmische contracties van de baarmoeder. Daarnaast heb je de subjectieve beleving: wat je daar als persoon bij voelt. Dat laatste kan enorm variëren, van mens tot mens, en van vrijpartij tot vrijpartij. Maar in het betere geval ervaar je zoiets als een intens hoogtepunt van seksuele opwinding en een aangename ontlading. Voor de meeste mensen zijn de twee belangrijk. De beste seks beleven we als zowel ons lijf helemaal mee is, als onze beleving, en de twee elkaar tijdens het vrijen versterken.


Nu is het in bepaalde gevallen mogelijk dat iemand qua beleving helemaal niet opgewonden is, maar toch de lichamelijke kant van opwinding en een orgasme doormaakt. Soms is fysieke stimulatie daarvoor genoeg. Je kunt als vrouw vochtig worden en contracties hebben als jij (of iemand anders) maar lang genoeg over je vagina wrijft. Ook al heb je daar totaal geen zin in. Hetzelfde geldt voor mannen: jij (of iemand anders) kan je penis bewerken tot je een erectie krijgt en ejaculeert, ook al ben je met je gedachten compleet ergens anders. Dat is trouwens ook wat er soms gebeurt bij mannen en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Hoewel ze op dat moment in de eerste plaats angst en afschuw voelen, worden ze toch vochtig, of krijgen ze erecties. En dat is natuurlijk heel verwarrend. Maar het betekent dus helemaal niet dat ze het op een of ander onderbewust niveau 'toch eigenlijk wel wilden'. Iets gelijkaardigs zie je ook bij mannen en vrouwen die uit gewoonte masturberen, maar daar in feite weinig plezier aan beleven. Ze stellen de handelingen en hun lichaam reageert, maar de gevoelens blijven achterwege.


Je lichaam kan soms volledig autonoom reageren op fysieke seksuele prikkels, en in die zin kan het ook 'geforceerd' worden. Het probleem is wel dat zoiets weinig positieve gevoelens oplevert. En dat het dus, als je een fijn seksleven wilt, weinig zin heeft om te doen. Waarom zou je per se willen ejaculeren, of contracties hebben van je baarmoeder, als je daar niets fijns bij voelt? Bovendien werkt het niet bij iedereen, en als het wel werkt, wordt het vaak moeilijker en moeilijker.


Een andere vorm van 'forceren' die mensen uitproberen als het niet lukt om klaar te komen, is jezelf mentaal opjagen. Daarmee bedoel ik: tijdens het vrijen op een dwingende manier tegen jezelf spreken in je hoofd. 'Ik MOET nu absoluut klaarkomen! Ik heb er genoeg van dat het niet lukt. Het moet lukken. Komaan, nog even', en dergelijke. Dat helpt dus zo goed als nooit. Het zal het integendeel alleen maar moeilijker maken, omdat het de opwinding doet dalen.
Dat zijn dus vormen van forceren die volgens mij niet effectief zijn en ook niet zinnig. Maar dat neemt niet weg dat je wel bewust moeite kunt doen om je seksleven fijner en meer bevredigend te maken. Opwinding komt vaak niet vanzelf. En dus moet je dingen uitproberen, tijd vrijmaken, zorgen voor goede omstandigheden, jezelf en je partner in de juiste stemming brengen, je lichaam verzorgen. Vaak is daar wilskracht, discipline en toewijding voor nodig. De bereidheid om (op dat moment) moeilijke dingen te doen. Een bevredigend orgasme kun je niet forceren, maar de juiste omstandigheden ervoor misschien wel.

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap rond preventieve gezondheidszorg.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees