Minister Schauvliege houdt subsidies op zak voor barokorkest

Over en Out voor La Petite Bande

Over en Out voor La Petite Bande

La Petite Bande is in zijn bestaan bedreigd. Foto: Annemie Augustijns

Leuven -

Het Leuvense barokorkest La Petite Bande van bezieler Sigiswald Kuijken kan de volgende vier jaar niet rekenen op subsidies van Vlaams minister Schauvliege (CD&V). Voor het wereldberoemde barokorkest dreigt zo het definitieve einde.

Voor La Petite Bande zag het er al een tijdje niet goed uit. Net zoals vier jaar geleden, gaf de cultuurcommissie die minister Joke Schauvliege bijstaat in haar beslissingen de raad om de meerjarensubsidie van het barokorkest in te trekken. ‘De commissie meent dat structurele steun aan ensembles waarvan het merendeel van de concerten in kleine bezetting gebeurt, te veel kosten met zich meebrengen en het schaarse budget onevenredig bezwaren’. Zo luidt het in het verslag van de commissie. Vier jaar geleden kon La Petite Bande toenmalig cultuurminister Bert Anciaux (SP.A) nog overhalen met een petitie met vele duizenden handtekeningen. Maar zijn opvolger blijkt niet te vermurwen. Sigiswald Kuijken en co zien hun subsidie terugvallen van 575.000 euro de afgelopen jaren naar 0 euro de volgende vier. De 18.332 handtekeningen die de afgelopen weken verzameld werden, kunnen daaraan blijkbaar niets verhelpen. Bezieler Sigiswald is momenteel op tournee met La Petite Bande in het Verenigd Koninkrijk.

Hij reageert bijzonder ontgoocheld. ‘Ik ben onwaarschijnlijk verbijsterd over deze beslissing. Het is niet mijn bedoeling om van de daken schandaal te roepen. Wij hebben ons in deze subsidiestrijd met veel waardigheid verdedigd’, zegt hij. ‘Voorts vind ik geen woorden voor deze beslissing, en begrijp ik de positie van de commissie niet. Wij zullen nu bekijken hoe we de zaken kunnen aanpakken. Ik wil graag iedereen bedanken voor de steun de laatste weken.’ Hoe het nu verder moet met een van Leuvens bekendste culturele ambassadeurs is onduidelijk, maar het einde lijkt in zicht.

Opdoeken

Manager Geert Robberechts liet eerder al weten dat de ‘subsidies broodnodig zijn om alleen maar uit de kosten te komen qua sociale lasten die betaald moeten worden voor de muzikanten.’ Het loon van de muzikanten komt uit de inkomsten van de optredens.

‘Wat dat betreft zitten we aan ons plafond. Lopen we de subsidie mis, dan moeten we La Petite Bande opdoeken’, gaf Robberechts te verstaan. Schauvliege had wel niet voor alle Leuvense cultuurorganisaties slecht nieuws. Zo kan Stad en Architectuur de volgende jaren rekenen op 82.500 euro per jaar, Museum M op 300.000 euro, Braakland/Zhebuilding op 440.000 euro en kunstencentrum Stuk zelfs op meer dan 1,6 miljoen euro. Net zoals La Petite Bande vallen Muziek ‘t Frascati en Corban uit de boot.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio