Project mikt op alleenstaande moeders zonder werk

Nieuwe kinderkribbe Pomato geopend

Nieuwe kinderkribbe Pomato geopend

De twee opvangmoeders kregen gelukwensen van Maggie De Block en gemeentebestuur. Foto: kms

Vilvoorde -

Pomato, het kinderopvangproject van de Positieve Mama's van de Toekomst in de Leuvensestraat, opende gisteren de deuren. Het initiatief van het OCMW richt zich vooral op een groeiende groep van alleenstaande moeders zonder werk.

Vilvoorde kampt met een hardnekkig armoedeprobleem. ‘In het arrondissement Halle-Vilvoorde worden 3,3 procent van de kinderen geboren in kansarme gezinnen’, weet OCMW-voorzitter Hans Bonte (SP.A). ‘In Vilvoorde loopt dat aandeel op tot 6,8 procent. Vooral de groep alleenstaande moeders vormt een bijzonder kwetsbare groep die dreigt in een spiraal van onomkeerbare armoede terecht te komen. De beste manier om deze mensen te beschermen tegen deze armoede is hen werk te verschaffen. Uit werken gaan bezorgt hen niet alleen een financiële zekerheid, het haalt de mensen ook uit een sociaal isolement. In dit kader is de samenwerking met de VDAB, Kinderopvang KAV en Mikst voor dit project uiterst interessant.’

Opleiding

Bij Pomato kunnen veertien baby's en peuters worden opgevangen. ‘Deze plaatsen worden grotendeels gereserveerd voor jonge alleenstaande moeders die aan het werk willen of nog een voorbereidende opleiding moeten volgen. Dit zijn vooral mensen die zonder betaalbare kinderopvang in de langdurige werkloosheid of het leefloonstelsel vastgeroest dreigen te geraken. Premies van OCMW of VDAB en gekoppeld aan opvangprijzen die naargelang het inkomen worden bepaald, zorgen ervoor dat de opvang betaalbaar wordt. Voor anderstalige baby's wordt een taalstimulering voorzien. Zo kunnen we ze vroeg vertrouwd maken met het Nederlands’, aldus nog Bonte.

Solidariteit

Staatssecretaris Maggie De Block, bevoegd voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, opende het pand. ‘De cijfers liegen er niet om. Kinderen in éénoudergezinnen zonder werk bevinden zich voor 35 procent in de armoede. Dit initiatief moet hen vooruit helpen. Het brengt bovendien een zekere vorm van solidariteit teweeg, wat ik zeker toejuich.’

Twee onthaalmoeders van KAV ontfermen zich over de kinderen van 7.30 uur tot 18 uur. Het OCMW zorgt voor logistieke ondersteuning en Mikst verzorgt de taalbegeleiding van de opgevangen kindjes en hun anderstalige ouders. Pomato bevindt zich in de Leuvensestraat 104.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio