Twee plateaufietsen voor rolstoelgebruikers

Rusthuisbewoners kunnen weer mee met de fiets

Rusthuisbewoners kunnen weer mee met de fiets

Heel wat bewoners willen een uitstapje wagen met de rolwagenfiets. Foto: pli

Elverdinge/Ieper -

De bewoners van Home Vrijzicht zijn in hun nopjes. Het woon- en zorgcentrum heeft twee plateaufietsen aangekocht. Daardoor kunnen minder mobiele bewoners weer mee op fietsuitstap.

Een plateaufiets of rolwagenfiets is een elektrische fiets met een plateau vooraan, waarop een rolwagen kan worden vastgezet. De bestuurder kan zo op stap met zijn rolwagenpassagier.

‘We hebben er meteen voor geopteerd om twee zo'n fietsen aan te kopen, zodat onze bewoners in gezelschap op uitstap kunnen', verduidelijkt algemeen directeur Stefan Devlieger. De fietsen kosten 7.500 euro het stuk. ‘We hebben ze kunnen aankopen met de opbrengst van onze eigen paaskaarting, aangevuld met heel wat sponsorbedragen. We vonden 25 bedrijven en organisaties bereid om een deeltje van het bedrag te financieren. Zes organisaties of bedrijven bezorgden ons zelfs een bedrag hoger dan 500euro,' aldus directeur Devlieger.

Het idee is vrij nieuw in de bejaardenzorg. Het was teamverantwoordelijke voor de animatie Annick Hennebel die het voorstelde. ‘Als woon- en zogcentrum zoeken wij altijd naar mogelijke projecten die onze bewoners de kans bieden toch nog deel te nemen aan het sociale leven buiten Home Vrijzicht. Met deze plateaufietsen kunnen ze genieten van de mooie omgeving en van een breed geurenpalet. Maar vooral genieten van de herwonnen vrijheid, want met hun beperkte fysische mogelijkheden kunnen ze nu toch deelnemen aan een fietstocht of kunnen ze gewoon eventjes weg zijn. Dat geeft een zalig gevoel', aldus Annick.

Gisteren wou Georgette Provoost (89) al meteen een fietstochtje maken: ‘Ik heb vroeger veel gefietst. Alle dagen was ik met mijn fiets op toer. Sinds ik hier ben, ging dat niet meer. Het is zalig om op die manier weer eens buiten te zijn.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio