Café in Pollarestraat is niet meer rendabel

Sociaal cultuurcafé Kalisj sluit de deuren

Sociaal cultuurcafé Kalisj sluit de deuren

Op 28 juli is er een groot afscheidsfeest in café Kalisj. Foto: yds

Ninove -

Het sociaal cultuurcafé Kalisj sluit eind volgende maand, na zeven jaar, de deuren. Het café in de Pollarestraat, dat uitgebaat werd door een vzw, was de thuisbasis van tal van verenigingen, maar bleek niet meer rendabel te zijn.

In Kalisj vonden de voorbije zeven jaar tal van activiteiten plaats, gaande van optredens, over buurtbarbecues en vergaderingen tot tentoonstellingen en quizavonden. Verenigingen als het ACW, Natuurpunt, Oxfam Wereldwinkels waren er thuis. Maar daar komt binnenkort dus verandering in. De vzw besloot zopas een punt te zetten achter de uitbating van het café. Het zoveelste boekjaar met verlies was de spreekwoordelijke druppel.

‘De goesting is er nog altijd, maar het geld niet meer', vertelt voorzitter David Vanbellinghen. ‘Het café is bedoeld om de nodige centen voor de werking te genereren, maar is niet meer rendabel. We willen vermijden dat we in een schuldenput sukkelen en hebben daarom beslist om met het café te stoppen.'

Dooddoener

Vooral de maandelijkse huurvergoeding was een dooddoener voor de uitbaters van Kalisj. Bovendien was het café, dat werkte met vrijwilligers, maar twee avonden per week open.

‘Dat het café sluit, betekent niet het einde van de vzw Kalisj. We gaan onze activiteiten behouden. Zo halen elke dinsdagavond ongeveer dertig abonnees van het fruit- en groenteproject van De Loods hier hun gezonde pakketten af. We zullen op zoek gaan naar een nieuw afhaalpunt terwijl we ook voor het project ‘Samen inburgeren' op zoek zullen gaan naar een nieuw onderkomen. We gaan nu aftasten wat de mogelijkheden zijn. We willen zowel met het stadsbestuur als met andere organisaties rond de tafel gaan zitten. Wie ons wil helpen en een voorstel heeft, kan ons steeds contacteren via een mail naar info@kalisj.be.'

Op 1 juli organiseert Kalisj haar laatste buurtfeest. De zaak zal ook open zijn na de twee eerste parkconcerten in juli, maar op 28 juli wordt definitief een punt gezet achter het café met een groot afscheidsfeest.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio