Grosjean klaar om te winnen

Grosjean klaar om te winnen

Romain Grosjean Foto: PN

Met zeven verschillende winnaars op zeven races kent het huidige F1-seizoen een uniek verloop. En de kans bestaat dat er dit weekend in Valencia een achtste winnaar mag worden gevierd. Daarvoor wordt vooral in de richting van Lotus-rijder Romain Grosjean gekeken.

Dat Romain Grosjean dit seizoen voor Lotus in actie mag treden, heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Toen de 26-jarige Zwitserse Fransman - hij heeft beide nationaliteiten - in 2009 de tweede helft van het seizoen voor het zieltogende Renault mocht afwerken, liep alles fout wat fout kon lopen. Bij Renault had men in de nadagen van Crashgate geen oog voor een Franse rookie en het zelfvertrouwen van Grosjean slonk zienderogen. Het volgende seizoen werd hij dan ook aan de kant gezet. Opgebrand in zeven races, heette het.

Maar de ex-bankbediende gaf blijk van een ontzettende veerkracht. Grosjean schrok er zelfs niet voor terug om aan de start te komen in het niet al te hoog aangeschreven AutoGP-kampioenschap, waar hij wel met de titel ging lopen. Halverwege 2010 zette hij een eerste echte stap terug naar de F1, toen hij bij de GP2-races in Hockenheim onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio mocht vervangen. D'Ambrosio was op de sukkel en zijn manager Eric Boullier, ook de manager van Grosjean, wou zeker weten of het niet aan de auto lag.

Zelfverzekerd

Niet dus. Grosjean reed de stenen uit de grond, mocht later in het seizoen nog een paar wedstrijden afwerken - als teammaat van D'Ambrosio deze keer - en kreeg in 2011 een volledig seizoen GP2 aangeboden. Hij reed er ongenaakbaar naar de titel.

De Grosjean die in Australië op de startgrid stond, leek dan ook in niets meer op de wat schuchtere jongeman die drie jaar geleden zijn F1-debuut maakte. Zelfverzekerd en goedlachs, alsof hem niets kon overkomen. Dat hij sindsdien al twee keer naar een podiumplaats reed en zevende staat in de WK-tussenstand hoeft dus eigenlijk niet te verwonderen. En toch. Zelfs Eric Boullier, ondertussen ook teambaas bij Lotus F1, was in Canada toch nog verrast door de tweede plaats van zijn poulain. 'De manier waarop Romain 45 ronden uit dat ene setje banden wist te puren, hoed af. Zelfs Alonso of Vettel slaagden daar niet in', analyseerde de Fransman.

Veel kleintjes

Dit weekend worden in Valencia dezelfde hoge temperaturen verwacht als in Montréal. Hoge temperaturen die de Lotus duidelijk liggen. 'Als de andere teams geen manier hebben gevonden om ook in warme omstandigheden het uiterste uit de banden te halen, dan staan we er goed voor, ja', grijnst Grosjean.

Maar het zwakke punt van Lotus dit jaar, en Kimi Räikkönen in het bijzonder, is dat ze er niet altijd in slaagden om tijdens de kwalificaties de snelheid van de concurrentie te halen. 'Ik denk dat we dat voor dit weekend hebben opgelost, zonder aan de levensduur van de banden te moeten raken', klinkt het echter vol zelfvertrouwen bij de jongeman uit Genève.

Hoe het in de Spaanse havenstad ook loopt, voor Grosjean kan dit seizoen al niet meer stuk. 'De Lotus is een uitstekende auto', stelt hij nuchter. 'Dat is voorwaarde nummer één wil je resultaten halen. En ik heb een paar goede races gereden, ja. Barcelona was een eerste stapje voorwaarts, Canada was er nog één. En vele kleintjes maken een groot. We zijn dan ook helemaal klaar om het perfecte weekend neer te zetten en voor de winst te gaan.'

Corrigeer