Taliban vallen hotel aan omdat er ‘wilde feesten' plaatsvinden

Taliban vallen hotel aan omdat er ‘wilde feesten' plaatsvinden

Het Spozhmai hotel nabij Kabul, enkele uren na de aanval door de Taliban. Foto: afp

De Taliban hebben een nachtelijke aanval uitgevoerd op een hotel in de buitenwijken van Kabul (Afghanistan). Bij de actie van de politie, die twaalf uur duurde, sneuvelden vijf terroristen en een tiental burgers.

In het landelijke hotel op zo'n tien kilometer van Kabul waren donderdagavond meer dan honderd gasten toen de Taliban aanvielen en de aanwezigen gijzelden. Vrijdagochtend konden de elite-eenheden van de Afghaanse politie, gesteund door Navo-troepen, een einde maken aan de terreuractie. Vijftien burgers en zeven terroristen zijn omgekomen. De Taliban deelden mee dat zij de aanval hebben uitgevoerd omdat buitenlanders en rijke Afghanen het hotel gebruikten voor prostitutie en wilde feesten. Volgens generaal Allen, de bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, is de aanslag het werk van het Haqqani-netwerk.

Deze groep wordt gezien als dé grootste vijand van de internationale troepen in Afghanistan. Vroeger een bende straatcriminelen, nu een goed georganiseerde militie die gevaarlijker is dan de Taliban van Mullah Omar.

Teken van zwakte

De Afghaanse president Hamid Karzai noemt het een teken van zwakte dat de Taliban burgers aanvallen die een dagje uit zijn. Het hotel, dat een eind buiten de stad ligt, is een gemakkelijk doelwit. Deze actie toont aan dat de gewapende opstandelingen geen open strijd meer voeren, maar een guerrillaoorlog tegen buitenlanders en hooggeplaatste Afghanen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees