Speurders moeten zich verdiepen in internationale drugshandel

Hoe Billy, Nina en Pietje Pfaff een doorbraak forceerden

WINGENE/RUISELEDE/AALTER - Met de arrestatie van Tinus van Wesenbeeck (48) is het Brugse onderzoek naar de Kasteelmoord plots in een andere misdaadklasse beland. De agenten die een moord tussen familieleden probeerden uit te spitten, moeten zich nu plots in het milieu van de internationale drugshandel verdiepen, waar met miljoenen wordt gegoocheld en waar concurrenten met één vingerknip worden omgebracht.

De naam Van Wesenbeeck luidt als een klok in politiemiddens. De bende kon 20jaar lang uit de handen van de Nederlandse en Belgische politie blijven, dankzij de ijzeren discipline die ze zichzelf hadden opgelegd. Met elkaar telefoneren was bijna taboe, omdat dat afgeluisterd kan worden. Ze stuurden elkaar hoogstens enkele korte sms-berichten, in codetaal. Om luistervinken in de war te brengen, spraken ze elkaar aan met wisselende bijnamen. Vergaderingen gebeurden niet in dure conferentiezalen, maar op een camping. Of op een bankje, pal op de Belgisch-Nederlandse grens, omdat ze wisten dat de internationale politiesamenwerking vaak stroef verloopt. Voor echt belangrijke beslissingen stapte Janus op zijn scooter –om het agenten onmogelijk te maken hem te volgen.

De bende hield zich jarenlang bezig met grootschalige drugstransporten. Ze importeerden cocaïne uit Zuid-Amerika om die hier te verhandelen en produceerden zelf hasj om uit te voeren. Ze maakten enorme hoeveelheden XTC aan, en transporteerden die naar alle uithoeken van de wereld. ‘Zoals deze bende waren er in Europa maar 30 of 40', aldus een magistraat. Het leverde Janus een miljoenenomzet op.

Woonwagenkamp

Het is een hemelsbreed verschil met het woonwagenkamp in Eindhoven waar Janus en Tinus geboren werden. Vader Gradje hield zich aanvankelijk bezig met schroothandel, maar samen met zijn zoon Janus ontdekte hij dat de smokkel van marihuana veel winstgevender is. Ze smokkelden softdrugs met hun kampeerwagens.

Midden jaren 90 werden vader en zoon daarvoor veroordeeld tot vijf en vier jaar cel. Het schrikte Janus niet af. De zoon bouwde op eigen houtje een drugsimperium uit, dat over de hele wereld actief was. Met die andere woonwagenclan die familie van hen is, de clan van Pietje Pfaff, ontstond er uiteindelijk ruzie. Over geld. Pietje Pfaff is overigens op zijn beurt verwant met ex-voetballer en mediafiguur Jean-Marie Pfaff.

Dierentuin

In zijn topdagen had Janus vijftig tot zestig transportroutes om drugs te verplaatsen. Zijn medewerkers kwamen uit Israël, Afghanistan of Marokko. De familie verhuisde van het woonwagenpark naar een bescheiden huizenrij, die ze met camera's en kogelwerende vensters uitbouwden tot versterkte vestingen.

Zelf woonde Janus officieel in Zuid-Afrika, maar hij verbleef meestal in een huisje op Camping Parelstrand in het Vlaamse Lommel. De twee enorme villa's die hij in dezelfde stad bouwde, waren van zijn zoon en dochter. Bij een huiszoeking vonden speurders hier in 2009 een complete dierentuin, inclusief roofdieren en een vijver vol peperdure koikarpers, die 25.000euro het stuk kosten.

De wraak van Pietje

Het Nederlandse en Belgische gerecht beseften dat ze moesten samenwerken om de bende Van Wesenbeeck de baas te kunnen. Ze kregen daarbij een duwtje in de rug uit onverwachte hoek. Als Janus in februari 2009 naar een McDonald's restaurant in het Nederlandse Best wandelt, botst hij er op zijn achterneef Pietje Pfaff. Die besluit om de familievete ter plaatse op te lossen, trekt een wapen en vuurt op Janus.

Janus overleefde eerder al twee aanslagen en zou ook nu niet sterven. Maar hij raakte zwaargewond aan de arm, die er sindsdien verlamd bijhangt. Janus kon geen sms-berichten meer versturen, en móest nu wel telefoneren naar zijn trawanten. Het leverde de rechercheurs een schat aan informatie op. Ze konden een drugslijn naar Groot-Brittannië oprollen, en ze onderschepten een geldkoerier.

Twee agenten van de Belgische federale politie gingen undercover op Camping Parelstrand wonen. ‘Billy' en ‘Nina' konden maar langzaam het vertrouwen winnen van Janus. Na 2,5jaar vroeg hij Billy om voor hem 1.500kilogram cocaïne uit Venezuela naar Europa te smokkelen. Op 14juni 2009 –Billy en Nina hebben Janus en zijn bende in hun chalet uitgenodigd voor een feestje– valt de politie massaal binnen.

Rol uitgespeeld?

Op het Hasseltse proces tegen de bende wordt in 2011 in totaal 82jaar cel uitgesproken. Janus zelf moet tien jaar brommen. ‘De organisatie is uiteengevallen. De rol van Janus is uitgespeeld. Hij heeft alleen nog maar vijanden over', verklaarde een ingewijde. Maar is dat wel zo? Janus toonde al eerder dat hij ook vanuit de cel zijn bende kan leiden. Cipiers van de Hasseltse gevangenis zagen dat het gras aan de andere kant van de celmuur volledig platgetrapt was. Door bendeleden, die er orders kwamen ophalen voor de buitenwereld.

Broer Tinus van Wesenbeeck werd op het proces als een kleine garnaal in de bende omschreven, die zich maar weinig bezighield met drughandel. De straf die hij in Hasselt kreeg, zat hij al uit. Hij bekende deze week dat hij Pierre Serry kende, omdat hij ‘zaakjes' met hem deed. Welke zaakjes hij met de veroordeelde hormonen- en drugssmokkelaar uit Aalter wou afhandelen, laat zich raden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees