Gemeentelijke Holding dreigt 40 miljoen euro mis te lopen

Politici tegen politici in Dexia-dossier

Politici tegen politici in Dexia-dossier
De participatie van de Dexia-aandeelhouder Gemeentelijke Holding in de Elia-aandeelhouder Publi-T is het voorwerp van een juridisch miljoenenconflict, waarbij de vereffenaars van de Holding Publi-T dagvaardden. Daardoor komen politici tegenover politici te staan. Francis Vermeiren (Open Vld) komt zelfs zichzelf tegen. Dat schrijft De Tijd vrijdag.
Door de zware koersdaling van Dexia is het waardevolste actief van de Gemeentelijke Holding niet langer de 14 procent in de financiële groep, maar het belang in Publi-T. Van die andere holding van de lokale besturen heeft de Gemeentelijke Holding net geen 20 procent in handen. Publi-T is op zijn beurt met 45,4 procent het zwaargewicht in het kapitaal van hoogspanningsnetbeheerder Elia.
 
Het verzilveren van de Publi-T-aandelen lijkt echter niet van een leien dakje te verlopen. De Holding heeft eind vorig jaar, enkele dagen voor de bekrachtiging door de algemene vergadering van haar vereffening, formeel laten weten aan Publi-T dat ze haar aandelen te koop aanbood. Maar korte tijd later liet Publi-T weten dat de Holding door haar vereffening diende te worden geschrapt als aandeelhouder.
 
Holding riskeert 40 miljoen euro mis te lopen
 
Dat heeft tot gevolg dat de Gemeentelijke Holding volgens de informatie van De Tijd strikt gezien enkel recht heeft op de boekwaarde van haar aandelen, zijnde ongeveer 75 miljoen euro. Bij een normale uitstap zou dat gebeuren tegen de nettoactiefwaarde of 115 miljoen. De Holding riskeert dus 40 miljoen euro mis te lopen. Bovendien maakt de financiële toestand van Publi-T het nu niet mogelijk het geld uit te keren.
 
De Gemeentelijke Holding en Publi-T hebben voor een groot stuk dezelfde aandeelhouders: de steden en de gemeenten in ons land. Ook het federale niveau komt er bij kijken: de Publi-T-aandelen zijn in pand gegeven bij Belfius Bank, de grootste financier van de Gemeentelijke Holding en nu in handen van de federale staat. Die komt zo tegenover de lokale besturen te staan, wat al eerder gebeurde in het dossier van de Holding.
 
Een ander opvallend punt is de betrokkenheid van Open Vld’er Francis Vermeiren, de burgemeester van Zaventem. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van Publi-T en de gewezen voorzitter van de Gemeentelijke Holding.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees