IN BEELD. Taliban vallen hotel aan in Kabul

Afghaanse veiligheidstroepen hebben vrijdag een einde gemaakt aan de aanval van Taliban op een hotel aan een meer ten noorden van Kabul. De balans van de taliban-aanval is ondertussen gestegen naar twintig. Ook vier zelfmoordterroristen kwamen om. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe balans van de politie.

Zeker twaalf burgers, drie bewakers van het hotel en een politieagent werden gedood, zo meldde de woordvoerder van het ministerie.

Intussen relativeerde Knud Bartels, de voorzitter van het militaire comité van de Navo, vrijdag in Vilnius het militaire belang van de aanval van de taliban. De generaal verklaarde zich voorzichtig optimistisch over de evolutie van de situatie in Afghanistan. De Navo-troepen bereiden hun terugtrekking in 2014 voor.

Zeker vier zelfmoordterroristen, gewapend met machinegeweren en raketwerpers en met bomvesten aan, drongen het hotel donderdag tegen middernacht binnen. Zij doodden meteen drie bewakers en namen in het hotel mensen in gijzeling.
 
Nadien brak een fel vuurgevecht uit tussen de Taliban-strijders en Afghaanse militairen en politiemensen. Dat vuurgevecht, waarbij een politieman om het leven kwam, hield tot vrijdagmiddag aan; toen werd de laatste aanvaller uitgeschakeld, zei een legerwoordvoerder in Kabul.
 
Achttien mensen die door de strijders in het Spozhmai-hotel bij het Qarghameer gegijzeld werden konden worden bevrijd. Onder hen zijn vrouwen en kinderen, zei de legerwoordvoerder.
 
Een Taliban-woordvoerder zei tegen persbureau AP dat het hotel is aangevallen omdat er veel buitenlanders drinken en andere activiteiten ontplooien die volgens de islam verboden zijn.
Corrigeer

NIEUWS