Tour de France 2003: spanning en valpartijen

De video wordt geladen
Van zodra de Ronde van Frankrijk 2012 op 30 juni in Luik op gang is geschoten, brengen we op www.sportwereld.be dagelijks een videoverslag van de laatste rit . In de aanloop blikken we vanaf nu al dagelijks terug op de laatste tien edities in een filmpje waarin je de belangrijkste momenten, de strafste prestaties en de mooiste beelden kan herbeleven. Vandaag: de Tour de France van 2003.

De Tour van 2003 vierde de 100ste verjaardag van la Grande Boucle en werd een spannende editie, helaas gekenmerkt door veel en spectaculaire valpartijen.

Lance Armstrong won uiteindelijk zijn vijfde Tour op rij, met 1'01" voorsprong op Jan Ullrich. De Amerikaan werd zo mede-recordhouder naast Eddy Merckx, Jacques Anquetil en Bernard Hinault.

Het meest opvallende beeld was toen Armstrong het veld indook nadat hij een zware val van belager Joseba Beloki moest ontwijken. 'The Boss' kwam zelf ook even ten val tijdens een beklimming maar concurrent Ullrich hield de benen stil, iets wat door de Amerikaan later steevast werd betwist. Ook de Duitser bleef overigens niet van pech bespaard. In de slottijdrit, toen hij nog steeds kans maakte op eindwinst, ging hij op het natte asfalt onderuit.

Voorts ontdekte de wielerwereld met Alessandro Petacchi een nieuw spurtfenomeen en werden de Fransen Jean-Pattrick Nazon en Richard Virenque in eigen land wereldberoemd door de gele trui te dragen.

Armstrong droeg op het podium in Parijs dus het geel, Virenque pakte de bolletjes, Baden Cooke het groen en Denis Menchov veroverde de witte trui.

 

 

 

Corrigeer