Mode

'Kaat Tilley leefde in een droomwereld'

'Kaat Tilley leefde in een droomwereld'

Foto: Wouter Van Vooren

Vraag aan een groot publiek om enkele Belgische modeontwerpers te noemen en er is een grote kans dat de naam van Kaat Tilley valt. De modeontwerpster, eveneens een product van de Antwerpse Modeacademie, zal na haar plotse dood vooral bekend blijven om haar romantische, feeërieke stijl.

'Kaat Tilley leefde in een droomwereld, of beter gezegd ze ontwierp met die droomwereld in gedachten', blikt modejournaliste Veerle Windels terug. Al van in het begin van haar carrière, begin jaren '80, was er die romantische, etherische stijl waarvoor ze bekend staat. Die romantiek zorgde ervoor dat veel vrouwen – in binnen- én buitenland – kozen voor een trouwjurk van haar hand. Ook haar huis met atelier in Asse was ingericht als 'een echt prinsessenhuis'.

Tilley wordt ook herinnerd als een bijzonder artistiek persoon, 'Ze kon heel mooi tekenen en was de laatste jaren vooral bezig met schilderen', weet Veerle Windels. De schetsen van haar ontwerpen zijn kunstwerken op zich en werden om die reden ook opgenomen in de grote retrospectieve, die in 2005 in het kasteel van Gaasbeek werd georganiseerd om haar 20-jarige carrière te vieren.

Styliste Linda Van Waesberge reageert verslagen op het nieuws, maar zal Kaat Tilley altijd herinneren als een 'actieve, moedige vrouw die zich steeds door alle moeilijke situaties wist te slaan'. Hiermee wordt gedoeld op de financiële problemen en overnames van de zaak, maar ze hebben de ontwerpster niet klein gekregen. Sterke vrouwen hebben Tilley altijd geïnspireerd en ook nu was de ontwerpster met tal van projecten bezig.

Zo heeft ze onlangs nog de gloednieuwe uniformen voor de stewards en stewardessen van Thomas Cook ontworpen, was er een collectie voor kledingketen JBC en was Tilley volop bezig met de kostuums voor de musical Peter Pan, die gepland is voor deze herfst.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees