Tour 2004: Fransen met goedkeuring van Armstrong

De video wordt geladen
Van zodra de Ronde van Frankrijk 2012 op 30 juni in Luik op gang is geschoten, brengen we op www.sportwereld.be dagelijks een videoverslag van de laatste rit . In de aanloop blikken we vanaf nu al dagelijks terug op de laatste tien edities in een filmpje waarin je de belangrijkste momenten, de strafste prestaties en de mooiste beelden kan herbeleven. Vandaag: de Tour de France van 2004.

In de Tour van 2004 werd geschiedenis geschreven. Eerst en vooral door Lance Armstrong zelf, die er als eerste ooit in slaagde zes keer de Ronde van Frankrijk te winnen. Een unieke prestatie, die hij op 21 juli tijdens de klimtijdrit op Alpe D'Huez vastlegde voor 400.000 dolenthousiaste toeschouwers.

Maar ook de Fransen speelden in deze editie een grote rol van betekenis. Mede met de goedkeuring van 'The Boss' zelf, verraste de 25-jarige Thomas Voeckler vriend en vijand door dagenlang in het geel te fietsen. Zijn moed en overgave maakten hem meteen tot de chouchou van het Franse publiek terwijl Armstrong geen krachten moest verspillen om de leiderstrui te verdedigen. Richard Virenque veroverde in zijn laatste Tour bovendien zijn zevende bolletjestrui, een record.

Naast Armstrong en Virenque blonken op het podium in Parijs ook Robbie McEwen met zijn groene trui en Vladimir Karpets als beste jongere.

 

Corrigeer