België is zesde duurste land van de EU

België is zesde duurste land van de EU

Foto: © Bert Van Den Broucke

De prijsniveaus voor consumentengoederen en -diensten waren voor België de op vijf na hoogste van de Europese Unie in 2011. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Denemarken (142 procent van het Europees gemiddelde) is het duurste land. Vooral auto’s, restaurants en hotels zijn er duur: die kosten er meer dan anderhalf keer het EU-gemiddelde.

Denemarken wordt gevolgd door twee andere Scandinavische landen; Zweden (128 procent), Finland (125 procent). Hoewel de Scandinavische landen bekendstaan om hun hoge accijnzen en restrictieve drankbeleid, blijken alcohol en tabak in Ierland en het Verenigd Koninkrijk nog duurder.

Verder op de lijst staan Luxemburg (122 procent), Ierland (117 procent), België (112 procent) en Frankrijk (111 procent).

Uit het onderzoek van Eurostat blijkt verder dat de prijzen in de Europese crisislanden Griekenland, Portugal en Spanje nog nauwelijks dalen, hoewel de drie landen kampen met een recordwerkloosheid en dalende inkomens.

De landen met de laagste prijzen waren Bulgarije (51 procent), Polen (60 procent) en Roemenië (60 procent).

Boven het Europese gemiddelde lagen in ons land de prijzen voor voedingsproducten, niet-alcoholhoudende dranken, kleding, elektronica, auto's en horeca.

Enkel de prijzen voor alcoholhoudende dranken en tabak liggen licht onder het Europese gemiddelde.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees