Mode

Schauvliege: 'Dit is een grote schok'

Schauvliege: 'Dit is een grote schok'

Foto: BELGA

'Het plotse overlijden van Kaat Tilley is een grote schok', zo zegt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, die ook haar deelneming betuigt met de familie en vrienden van de modeontwerpster. 'Haar creaties zullen blijven inspireren', aldus Schauvliege.

'Voor Kaat Tilley's werk telt wat een recensente ooit schreef: sierlijk, sprookjesachtig, poëzie op maat. Om helemaal weg bij te dromen. Daarvoor kreeg ze lof in Vlaanderen, maar ook wereldwijd. Ze maakte fantastische bruidsjurken, tekende gretig en verbreedde systematisch haar werkveld naar kunstwerken, juwelen, meubels, design.'

De CD&V-minister verwijst naar een ontmoeting die ze vorig jaar had met de modeontwerpster. 'Ik merkte toen haar grote passie voor de natuur. Ze wou letterlijk mensen dichter bij de natuur brengen en werkte daarom vaak met natuurlijke elementen en verhalen voor haar creaties.'

'Mode en kunst in één'

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft ook met veel droefenis kennisgenomen van het plotse overlijden van Tilley.

'Kaat Tilley had een unieke stijl. Mode en kunst in één: zo zullen we haar ontwerpen en collecties blijven herinneren. Kaat Tilley was een modeontwerpster en een kunstenares, die Vlaanderen met haar baanbrekend vakmanschap internationaal op de kaart heeft gezet. We zullen haar missen', aldus de minister-president.

Ook in de Antwerpse modewereld wordt verslagen gereageerd op de dood van ontwerpster Kaat Tilley. "Het ModeMuseum Provincie Antwerpen is diep geschokt door het nieuws van Kaat Tilley’s overlijden", aldus MoMu-directrice Kaat Debo. "Als ontwerpster heeft zij de afgelopen decennia een eigenzinnig pad uitgestippeld. Haar romantische en vrouwelijke ontwerpen, haar sterke grafische beeldtaal, maakten deel uit van een artistieke wereld die ze consequent heeft opgebouwd."

Ook Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) looft Tilley. "Ze studeerde hier niet enkel af aan de modeacademie, maar heeft ook een grote invloed gehad op de Antwerpse modewereld", zegt Heylen. "Het is met grote spijt dat we vanmiddag haar overlijden vernomen hebben."
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees