FILATELIE -

Brugge bezegeld door prins van Monaco

Brugge bezegeld door prins van Monaco
Eeklo -

De tentoonstelling die deze zomer in Brugge loopt met topstukken uit de collectie van prins Albert II van Monaco is de aanleiding tot een gemeenschappelijke postzegeluitgifte van België en Monaco.

Deze zomer worden in Brugge topstukken uit de collectie van prins Albert II van Monaco tentoongesteld. Om daar de aandacht op te vestigen, geven België en Monaco een gezamenlijke postzegel uit.

Op de postzegel staat een detail van een schilderij uit de 17de eeuw: Cabaret op de oever van de rivier van Jan Brueghel de Jonge, de zoon van Jan Brueghel de Oude en kleinzoon van Pieter Brueghel de Oude. Naast dit doek heeft prins Albert II van Monaco nog tal van andere werken van oude Vlaamse meesters én moderne kunstwerken in zijn collectie.

De prins heeft ook een bijzondere postzegelverzameling, en daar ligt de band met België. De voorzitter van de exclusieve Club de Monte-Carlo is onze landgenoot Patrick Maselis. De filatelieclub werd in 1999 opgericht door wijlen prins Rainier van Monaco, een verwoed postzegelverzamelaar.

Elk jaar organiseert de club tentoonstellingen buiten Monaco, en dit jaar is dat in Brugge, in het Havenhuis De Caese. Dat pand uit 1765 ligt in de Hoogstraat, in het hart van de binnenstad. Het havenbestuur kocht het in 2008 en richtte het in als ontmoetingsplaats voor delegaties van West-Vlaamse bedrijven. Op vraag van de Monegaskische ambassade wordt het Havenhuis uitzonderlijk opengesteld voor het publiek.

De tentoonstelling loopt nog tot 15 augustus. Er wordt een duizendtal stukken getoond, waarvan de helft uit de collectie van prins Albert komt. De andere helft komt uit verzamelingen van andere leden van de Club de Monte-Carlo en heeft ‘Brugge’ als thema. Ze tonen onder meer de postgeschiedenis van Brugge van de Bourgondische periode tot de Belgische onafhankelijkheid in 1830. Een ander onderdeel belicht de rol van Bruggelingen in de wereldgeschiedenis aan de hand van indrukwekkende poststukken.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S