Amper vakantiejobs deze zomer

Amper vakantiejobs deze zomer

Foto: *

Studenten hebben het bijzonder moeilijk deze zomer om een vakantiejob te vinden. Bedrijven willen besparen en bieden een pak minder jobs aan. Bovendien speelt ook het slechte weer de studenten parten: drankcentrales, cafés en grootwarenhuizen hebben minder volk nodig omdat we met zijn allen beduidend minder drinken.

De VDAB heeft in mei zo'n 7,5 procent minder vacatures voor jobstudenten ontvangen. De Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling staat niet alleen. Ook het belangrijke interimbedrijf Manpower ziet een daling met vijf procent in de aanbiedingen. 'De bedrijven houden de vinger op de knip', zegt woordvoerder Marc Vandeleene. 'Zij draaien elke euro eerst om voor ze hem uitgeven, en dat merken we ook bij de aanwervingen van jobstudenten. Ze zijn daar veel later mee gestart dan andere jaren en zijn ook veel selectiever.'

Meer beredeneerd

De tijd is dus voorbij dat sommige bedrijven hele zwermen studenten aanwierven, zonder op voorhand goed te beredeneren wat ze ermee zouden doen. 'Ze kijken echt heel precies waarvoor ze welke profielen zoeken. Door de crisis gebeuren de aanwervingen veel meer beredeneerd', vindt Vandeleene, die spreekt van een beperkte daling.

De besparingen ziet hij in alle sectoren, van de industrie over de banken tot de energie- of telecomsector. Sommige bedrijven danken ook jobstudenten af. Zo heeft de Gentse vestiging van staalreus ArcelorMittal deze week een laconieke brief aan 62 jobstudenten gestuurd dat ze niet moeten komen opdagen. Enkele maanden geleden hadden ze nochtans een contract getekend, maar uiteindelijk wordt dat geannuleerd. Het bedrijf voert hiervoor dringende redenen aan. Door de wereldwijde crisis in de staalsector is er al tijdelijke werkloosheid voor een deel van het personeel. Jobstudenten aanwerven voor afdelingen waar mensen thuis zitten, zou maar al te gek zijn.

Barbecues

'Mocht het weer omslaan, zouden er plots weer meer jobs beschikbaar zijn', zegt Vandeleene. 'Als het warm is, drinken mensen veel meer, houden ze barbecues... Dan zoeken de warenhuizen en de horeca op het laatste nippertje nog extra mensen.' Ook in de drankenproductie en -handel kan dat het geval zijn. Maar voorlopig blijft het aanbod van vakantiejobs ook daar beperkt.

Vandeleene verwacht overigens dat jobstudenten hun activiteiten meer over het jaar gaan spreiden. 'Het is de eerste zomer dat we met de nieuwe wet op de jobstudenten te maken hebben. Vroeger mochten ze 23 dagen in de zomermaanden werken en 23 dagen de rest van het jaar. Vanaf dit jaar mogen ze vijftig dagen werken, gespreid over het hele jaar. Wij vermoeden dat ze dat ook gaan doen, en dat een aantal van hen niet langer per se in de zomer zal willen werken.'

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees