Armstrong: 'Laat aanklacht tegen mij vallen'

Armstrong: 'Laat aanklacht tegen mij vallen'

Foto: AP

Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong heeft het Amerikaans Antidopingagentschap USADA formeel gevraagd om de aanklachten tegen hem te laten vallen. De Amerikaan is van mening dat de aanklacht ongegrond is en dat er geen bewijzen zijn.

'Het USADA heeft geen enkel bewijs gegeven voor zijn lasterlijke beschuldigingen(, verklaart zijn advocaat Robert Luskin in een achttien pagina's lange brief die gepubliceerd is in de Amerikaanse krant Washington Post. 'Het USADA moet nu met bewijzen op de proppen komen of het comité van experten moet oordelen dat de zaak geklasseerd moet worden bij gebrek aan bewijs', klinkt het.

Woensdag had het USADA een procedure opgestart tegen The Boss, zijn voormalige ploegleider Johan Bruyneel, dokter Michele Ferrari en drie andere trainers die banden hadden met het US Postal-team. Het USADA verdenkt Armstrong van dopinggebruik in de periode waarin hij zijn comeback in de wielersport maakte (2009-2010).

In de bloedstalen die destijds bij Armstrong werden afgenomen, zouden sporen van epo en bloedtransfusies zijn teruggevonden. Het USADA zou daarnaast over getuigenissen beschikken die Armstrong, Ferrari en Bruyneel linken aan een grootschalig dopingnetwerk dat bestond tussen 1998 en 2011.

Het dossier moet nu onderzocht worden door de zogenaamde 'anti-doping review board', die geen hoorzittingen zal houden en zal beslissen of de procedure al dan niet wordt verdergezet.

De intussen 40-jarige Armstrong heeft dopinggebruik altijd ontkend. Vrijdag nog maakte Bruyneel, huidig manager van RadioShack-Nissan-Trek, bekend dat hij omwille van de USADA-procedure niet naar de Tour trekt. Bruyneel is van mening dat zijn aanwezigheid voor afleiding zou zorgen.

Corrigeer