'Turks legervliegtuig schond Syrische luchtruim'

Turkije kondigt 'vereiste' stappen tegen Syrië aan

Turkije kondigt 'vereiste' stappen tegen Syrië aan

Een Turks F4-gevechtsvliegtuig vuurt tijdens een trainingsoefening. (archiefbeeld) Foto: reuters

Turkije zal de 'vereiste' stappen ondernemen tegen Syrië nu de regering in Damascus heeft bekend een Turks gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald. 'Dit kan niet worden verdoezeld', zei de Turkse president Abdullah Gül zaterdag. Het Syrisch ministerie van Buitenlandse Zaken verzekert dat het om een ongeluk gaat.

De Turkse president Abdullah Gül heeft zaterdag erkend dat het Turkse jachtvliegtuig dat vrijdag door Syrië neergeschoten werd, het Syrische luchtruim geschonden zou kunnen hebben. Hij deed dat in een nota na het incident dat de spanningen tussen Ankara en Damascus doet toenemen en zware internationale gevolgen zou kunnen hebben.

'Als we denken aan de snelheid waarmee de straalvliegtuigen boven zee vliegen, komt het vaak voor dat ze de grenzen voor korte tijd overschrijden', verklaarde Gül. 'Die zaken gebeuren per ongeluk door de snelheid van de vliegtuigen', benadrukte de president tijdens een bezoek aan Kayseri, in het centrum van Turkije.

Het toestel stortte een kilometer of dertien uit de Syrische kust, voor de kuststad Latakia, in de Middellandse Zee. Volgens de Turkse pers speuren de Turkse en Syrische kustwacht samen naar de twee vermiste piloten.

Hij voegde eraan toe dat er na het incident intussen telefonische contacten zijn geweest met het Syrische regime. Turkije verwacht van Syrië dat het uitlegt waarom het vliegtuig dat een trainingsvlucht uitvoerde, neergeschoten werd.

Luchtdoelgeschut

Vrijdagavond laat meldde de Syrische staatspers dat het leger een 'onbekend luchtdoel' had waargenomen, dat zich op geringe hoogte en hoge snelheid voortbewoog. 'De Syrische luchtafweer antwoordde met luchtdoelgeschut, en raakte het onmiddellijk. Het doelwit bleek een Turks vliegtuig, dat het Syrische luchtruim was binnengedrongen en behandeld werd zoals de wet in dergelijke gevallen voorschrijft', berichtte Sana.

Het incident heeft de spanningen tussen de beide buurlanden, die tot het uitbreken van de Syrische opstand in maart vorig jaar nauwe bondgenoten waren, steeds verder doen toenemen. De regering in Ankara is uitgegroeid tot een van de felste criticasters van het hardhandige optreden van Damascus tegen de oppositie.

Het neergehaalde vliegtuig, een F-4 van de Turkse luchtmacht, was opgestegen van een legervliegveld in de Turkse provincie Malatya. Ten zuidwesten van de provincie Hatay verdween het toestel van de radar. Hatay grenst aan Syrië.

Syrië helpt bij zoektocht naar piloten

Syrië pleegde met het neerhalen van een Turks militair vliegtuig geen vijandige daad, maar beging een ongeluk. Dat verzekert het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Syrië beschermde ’zijn soevereiniteit’ tegen een ’onbekend’ vliegtuig dat zijn luchtruim schond, zei woordvoerder Jihad Makdisi zaterdag tegen de Turkse nieuwszender A Haber. Syrië besefte niet dat het toestel Turks was, en ’van vijandschap jegens Turkije was geen sprake’.

Volgens Makdisi helpt Syrië zijn buur bij de zoektocht naar de piloten en de berging van het vliegtuigwrak.

De relaties tussen het Syrische regime en de Turkse regering zijn sinds vorig jaar erg gespannen. Turkije sympathiseert immers met de tegenstanders van de Syrische president Bachar Assad. Syrische deserteurs hebben ook een kamp in Turkije.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees