Griekenland wil twee jaar uitstel voor besparingsplannen

Griekenland wil twee jaar uitstel voor besparingsplannen

Foto: rtr

De nieuwe regeringscoalitie in Griekenland wil de ontslagen bij ambtenaren beperken en de forse verlaging van minimumlonen herzien. Ook wil ze minstens twee jaar uitstel voor de toepassing van het saneringsplan dat hen werd opgelegd. Dat blijkt zaterdag uit een officieel document van de nieuwe regering van premier Antonis Samaras.

Het doel zou zijn de budgettaire doelen te halen 'zonder een bijkomende daling van de lonen, pensioenen en overheidsinvesteringen', stelt het document, waarin eveneens sprake is van een opschorting van de ontslagen bij de staat en middelen voor de werkloosheidsuitkeringen.

'Het doel is ontslagen van voltijds personeel te vermijden, aanzienlijk te besparen op werkingskosten en minder bureaucratie te creëren', klinkt het. In het memorandum dat de Grieken tekenden met de geldschieters beloofde Athene nochtans het aantal ambtenaren met 150.000 terug te schroeven, waarvan 15.000 nog dit jaar.

Ook de plannen voor het snijden in het minimumloon en de maatregelen om ontslagen te vergemakkelijken zouden worden herbekeken. Verder wil de regering de btw voor de horeca en landbouwproducten verlagen.

Samaras’ Nieuwe Democratie vormde na de winst in de parlementsverkiezingen van zondag een coalitie met de socialisten van de PASOK en de kleine partij Democratisch Links. Hoewel zij alle drie hebben verklaard de voorwaarden van het reddingsplan te steunen, willen ze elk opnieuw onderhandelen over enkele onderdelen van de overeenkomst.

Maandag komen opnieuw inspecteurs van de Europese Unie, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds naar Athene. De gesprekken over het besparingsplan waren twee maanden stilgelegd door de politieke onzekerheid
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees