Skikampioene Anja Pärson: 'Ik ben lesbisch en we verwachten een baby'

Skikampioene Anja Pärson: 'Ik ben lesbisch en we verwachten een baby'

Foto: rr

De voormalige Zweedse skikampioene Anja Pärson heeft op de Zweedse openbare radio gezegd dat ze lesbisch is. Ze kondigde meteen ook aan dat ze al sinds 2005 een vriendin heeft, Filippa, en dat het koppel in verwachting is van een baby.

'Ik heb er genoeg van iemand anders te moeten zijn en een spelletje te spelen. Ik ben het aan mezelf en vooral Filippa verschuldigd met de waarheid naar buiten te komen. De tijd van de geruchten ligt hiermee achter me',  zegt  Pärson (31).

De olympische kampioene greep de uitzending ook meteen aan om haar aanstaande moederschap aan te kondigen. 'Al bijna 9 maanden weet ik waar ik me in de toekomst mee zal bezig houden: mama zijn.'

Eind vorig seizoen zette de Zweedse een punt achter haar indrukwekkende carrière, waarin ze liefst 6 olympische medailles verzamelde: goud in Turijn (2006), zilver in Salt Lake City (2002), en vier bronzen medailles (2002, twee in 2006 en één in 2010 in Vancouver).

In totaal kroonde Pärson zich ook nog zevenmaal tot wereldkampioene en won ze 11 medailles op wereldkampioenschappen. Daarnaast telt ze 42 wereldbekerzeges, en won ze twee keer de grote kristallen 'Globe' waarmee de beste skiester van het seizoen bekroond wordt.
 

Corrigeer