FOTOSPECIAL. Christopher Street Day lokt 700.000 holebi's naar Berlijn

Berlijn kleurde zaterdag voor één dag helemaal roze. Maar liefst 700.000 holebi's en transgenders zakten af naar de Duitse hoofdstad om er een Gay Pride te houden in de Berlijnse straten en met diverse praalwagens te feesten. Toch is Christopher Street Day meer dan alleen regenboogvlaggen en roze pluimen. Het is boven alles een politieke optocht, die vraagt om meer tolerantie voor holebi's.

De optocht stond vooral in het teken van de intolerantie in Oost-Europa tegenover homo's. In Rusland bijvoorbeeld werd homoseksualiteit tot 1993 beschouwd als een misdaad en tot 1999 als een ziekte. In de parade zaterdag werd een satirisch 'liefdesportret' meegedragen van de Russische president Vladimir Poetin en zijn premier Dimitri Medvedev. De Russische ambassade werd symbolisch beschoten met confettikanonnen.

Christopher Street Day is een hoogdag voor homoseksuelen uit heel Europa. Al 34 jaar vindt dan één van de grootste Gay Pride-optochten plaats van het continent. Meer dan 40 wagens namen aan de optocht in Berlijn deel, tienduizenden toeschouwers genoten van de muziek- en verkleedpartij. 'Zolang er discriminatie bestaat tegen homoseksualiteit, is het belangrijk daartegen op straat te komen', verklaarde de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit.

Christopher Street Day herinnert aan de opstand van homoseksuelen tegen politierazzia's in 1969 in Christopher Street in New York.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees