Buurlanden boos over afzetting president Paraguay

Buurlanden boos over afzetting president Paraguay

Fernando Lugo (met baard) bij zijn verkiezingszege in 2008 Foto: © ENRIQUE MARCARIAN

Hoewel Fernando Lugo de beslissing van het Paraguayaanse parlement om hem af te zetten heeft aanvaard, vermoedelijk om het uitbreken van geweld te vermijden, zijn weinig landen van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen, bereid om de nieuwe regering in Asuncion te erkennen.

Zowel Venezuela, Argentinië, Ecuador als Bolivia ziet achter de recente gebeurtenissen een putsch of verdoken staatsgreep. Mexico en de VS stelden zich voorzichtiger op.

President Hugo Chávez van Venezuela noemde de afzetting van Lugo een 'betreurenswaardige en beschamende staatsgreep', uitgevoerd door 'de Paraguayaanse bourgeoisie'. Chavez’ Argentijnse ambtgenote, Cristina Kirchner, verklaarde dat haar regering de staatsgreep in haar buurland niet zal erkennen. De landen van de Mercosur, die volgende vrijdag in het Argentijnse Mendoza samenkomen, zullen hierover een gemeenschappelijk standpunt innemen, aldus nog Kirchner.

Eenzelfde standpunt is terug te vinden bij president Rafael Correa van Ecuador. 'Dit strekt verder dan Fernando Lugo. Dit gaat verder dan Paraguay. Dit gaat over echte democratie voor heel ons Amerika.' De Boliviaanse president Evo Morales zei dat zijn land enkel een president erkent die 'vrij door het volk is verkozen'.

Federico Franco, voormalig vicepresident en vrijdagavond beëdigd als Lugo's opvolger, ontkende zaterdag naar het hoogste ambt te zijn opgeklommen dankzij een staatsgreep. De 49-jarige arts is lid van de PLRA (Authentieke Radicaal-Liberale partij) en was een felle tegenstander van Lugo, die gold als een 'linkse populist'.

'Ik zeg als president vaarwel'

De rechtse oppositie besloot vrijdagavond na een spoedprocedure van nauwelijks enkele uren om de linksige president tot aftreden te dwingen. Lugo, die nog één jaar van zijn termijn te gaan had, wordt verweten dat hij vorige week te slap optrad tegen 150 kleine landarbeiders die zich gewapend verzetten tegen de politie, toen die hen kwam verjagen van een landgoed. Dat domein was eigendom van een rechts politicus. Het geweld liep uit de hand, en er vielen zeventien doden.

'Ik zeg als president vaarwel', zei Lugo glimlachend na de senaatsstemming. Maar hij stelde ook dat de democratie in Paraguay ’een diepe wond is toegebracht’.

De voormalige bisschop Lugo beloofde bij zijn aantreden 87.000 landloze families landbouwgrond, maar kon die belofte niet waarmaken. Dat komt deels omdat zijn plannen door zijn politieke tegenstanders werden tegengehouden.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees