Spanje verdiend naar halve finale na match met weinig kansen

Spanje verdiend naar halve finale na match met weinig kansen

Foto: REUTERS

Spanje heeft zich dankzij een 2-0 zege tegen Frankrijk geplaatst voor de halve finale van het EK 2012. In een wedstrijd tussen twee afgepeigerde ploegen haalden de Spanjaarden het al bij al makkelijk van Les Bleus. De mannen van Del Bosque speelden de tweede helft op halve kracht uit, hopelijk om in de halve finale tegen Portugal eindelijk écht te vlammen.

Bekijk de uitgebreide statistieken op www.sportwereld.be/eurolive

Al decennialang is Frankrijk de A ngstgegner van de Spanjaarden. Nog nooit kon Spanje tegen Frankrijk winnen op een WK of EK, maar daar kwam gisteren verandering in. Twee goals van jubilaris Xabi Alonso, die zijn 100ste cap vierde, waren voldoende om een slap Frankrijk in de touwen te slaan.

Spanje haalde gisteren dan geen hoog niveau, bondscoach Vicente Del Bosque liet alleszins wel zien dat hij cojones aan zijn lijf heeft hangen. Na de openingswedstrijd tegen Italië stond de Spaanse bondscoach nog in het oog van de storm omdat hij zonder diepe spits speelde. De laatste twee groepswedstrijden kreeg Fernando Torres dan toch een kans voorin, maar gisterenavond stuurde hij weer vrolijk middenvelder Cesc Fabregas de wei in als meest vooruitgeschoven pion. Zonder succes evenwel, want veel Spaans doelgevaar viel er ondanks het vele balbezit niet te noteren.

Toch was het Fabregas die voor de eerste dreiging zorgde door na vijf minuten neer te gaan in de Franse zestien. Alles wat rood-geel was schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Rizzoli reageerde niet.

Losse flodders

Net als zijn collega aan de overkant koos de Franse bondscoach Laurent Blanc voor een gewaagde tactische ingreep. Om het gevaar Jordi Alba in te dammen, besloot Le Président om het niet met één maar twee rechtsbacks te proberen. Al na 20 minuten bleek dat verloren moeite. Alba glipte voorbij rechtsachter nummer twee Debuchy en schilderde de bal prinsheerlijk op het hoofd van Xabi Alonso, die uitstekend overhoeks binnenkopte. 1-0, en Spanje kon zijn geliefkoosde spelletje spelen.

Gedurende heel de eerste helft moesten de Fransen zich beperken tot het achterna hollen van de bal. Franck Ribéry en Karim Benzema zorgde wel voor dreiging, maar eenmaal voor doel leek het Franse duo vooral met losse flodders te schieten. Eén keer kwamen Les Bleus dicht bij de gelijkmaker. Yohan Cabaye zette zich achter een vrijschop van op 25 meter van het doel en poeierde hem snoeihard richting winkelhaak. Iker Casillas - al het hele toernooi uitmuntend - was net op tijd om het leer uit de winkelhaak te tikken.

Spanje domineerde dan wel, het echte flitsende spel dat we gewoon zijn van Iniesta en co. was zoals zo vaak dit toernooi niet te zien. Terwijl de mannen van Del Bosque de laatste vier jaar steeds de drang naar voren hadden, liepen ze in de tweede helft voortdurend achteruit. Zo bleven de Fransen zonder goed te spelen wel in de wedstrijd.

Energiebesparing

Beide ploegen zaten evenwel duidelijk op hun tandvlees na een slopend seizoen. Spanje wist maar al te goed dat het voor de halve finale twee (!) dagen minder rust heeft dan Portugal en stelde zich daarom tevreden met het balletje rondtikken rond de middencirkel. Noem het energiebesparing. En Frankrijk, tja, dat kon gewoon niet beter. In een bijwijlen slaapverwekkende tweede helft waren de kansen op één hand te tellen. Xabi Alonso vuurde over, Fabregas - die al bij al weinig in het spel betrokken werd - kwam een teen tekort om Lloris te omspelen. Aan de overzijde maakte Ribéry het leven van de Spaanse verdedigers zuur, maar zijn harde voorzet werd gekeerd door Casillas. Even later vond de middenvelder het hoofd van Débuchy, maar diens kopbal zoefde net over.

Beide bondscoaches zagen twintig minuten voor tijd in dat hun tactische zetten niet veel opgeleverd hadden. Fabregas moest plaatsruimen voor Fernando Torres, terwijl Samir Nasri alsnog op het veld kwam. Niet dat die wissels veel zoden aan de dijk brachten. In een zoutloze slotfase kwam het laatste wapenfeit nog van de Spanjaarden. De ingevallen Pedro zette Rami in de wind met een prachtige schaarbeweging, Reveillere kon niet veel anders doen dan de kleine aanvaller neerhalen. Xabi Alonso nam het geschenk met beide handen aan en schoot van op de stip zijn tweede van de avond tegen de touwen. 2-0 en klus geklaard voor de Spanjaarden, die hopelijk het beste hebben bewaard voor de halve finale. Want Spanje zal uit een ander vaatje moeten tappen als het ook Ronaldo en de zijnen opzij wil zetten.

MAN VAN DE MATCH

Xabi Alonso
Speelde zijn honderdste interland voor Spanje en scoorde daarin met het hoofd de 1-0 en op strafschop de 2-0.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1