Grote zorgen om gezondheid Jan Hoet

Grote zorgen om gezondheid Jan Hoet

Foto: Photo News

Het gaat niet goed met de gezondheid van de Gentse kunstpaus Jan Hoet. Nadat hij een week eerder in de luchthaven van Hamburg in elkaar was gestort, zou hij eergisteren gerepatrieerd worden naar het UZ in Gent. 'Tijdens de terugrit kreeg hij een ademstilstand', zegt zijn vrouw Lilian. Hoet ligt nu opnieuw in een Duits ziekenhuis en wordt in een coma gehouden.

De immer energieke Jan Hoet lijkt in een sukkelstraatje te zijn beland. Vorige week zondag stortte hij in de vertrekhal van de luchthaven van Hamburg in elkaar. Hoet gaat door het leven met één nier en moet zeer regelmatig aan de dialyse. 'Dat moest hij ook die nacht doen. Daarom was hij gehaast om zijn vliegtuig te halen, omdat hij die avond in het UZ van Gent moest zijn', klonk het bij zijn zoon Jan Hoet jr.

Bloedwaarden

'We zijn heel de week bij hem geweest en alles ging goed', vertelt zijn vrouw Liliane gisterenmiddag. 'Hij was bij bewustzijn, wat vermoeid, maar helder. Zijn bloedwaarden waren weer in orde en alles zag er goed uit. Hij zou zaterdag met een ambulance van Hamburg naar Gent worden gebracht. Er werd even overwogen om hem op een vliegtuig mee te nemen, maar dat lieten de dokters veiligheidshalve niet toe. Achteraf gezien gelukkig maar.'

'We namen vrijdag afscheid van hem en namen het vliegtuig terug. Zaterdagmorgen had mijn zoon hem nog aan de lijn. De ambulance had vertraging en hij joeg zich daar wat in op. Hij beklaagde er zich over dat hij geen sigaret mocht roken, maar zei dat alles in orde was.'

Toch ging het op de terugweg mis. 'Ze waren amper honderd kilometer ver of Jan kreeg opnieuw een ademstilstand. Dus géén hartaanval of zo', benadrukt Liliane Hoet. 'Hij werd meteen geïntubeerd en kreeg zuurstof toegediend.' De ambulance bracht hem dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Soltau, in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

'Wij wachten nu op nieuws. Mogelijk is de ademstilstand veroorzaakt door een trombose of een herseninfarct, maar dat weten we dus niet. De onderzoeken zijn volop bezig. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden. We hopen op goed nieuws, maar het gaat momenteel niet goed met hem. Zoveel is zeker', beseft zijn vrouw.

Vliegen naar China

'Het nieuws dat we van ginds krijgen is niet positief, er zal allicht hersenschade zijn. Het is afwachten. We weten niet welke papa we gaan terugkrijgen', verklaarde zijn zoon Jan Hoet jr. aan persbureau Belga.

Begin juni werd Hoet ook al eens een paar dagen opgenomen in het UZ van Gent omdat er complicaties waren tijdens zijn nierdialyse. Hoet reist momenteel heen en weer tussen Belgiëen China, waar hij curator is van een expo in de stad Yinchuan. Tegelijkertijd gaf hij enkele weken geleden in Gent het startschot voor de tentoonstelling Sint-Jan, die een tegenhanger is van het kunstenfestival Track, dat in Gent loopt. Jan Hoet werd twee weken geleden 76.

Corrigeer

MEER NIEUWS