Senioren wanen zich ‘koninginnen' in De Spoele

Senioren wanen zich ‘koninginnen' in De Spoele

Irène Van Gucht: ‘Het is hier erg proper, dat heb ik graag'. Foto: pvl

Sint-Niklaas -

Dag op dag twee jaar na de eerste steenlegging, opende minister Jo Vandeurzen vrijdag het woonzorgcentrum De Spoele in de Lamstraat in Sint-Niklaas. Het prachtige, nieuwe woonzorgcentrum biedt plaats aan 128 bewoners.

De Spoele, het nieuwe woonzorgcentrum (WZC) in hartje Sint-Niklaas biedt plaats aan 128 bewoners, waarvan acht bewoners in kortverblijf.

Het nieuwe centrum biedt plaats aan de bewoners van de oude vleugel Jasmijn van WZC Ter Wilgen, in Sint-Niklaas beter gekend als de appartementen, en aan de bewoners van WZC Albert-Elisabeth op de OCMW-campus.

Alle inwoners mochten enkele weken geleden al verhuizen en zijn in de wolken met hun nieuwe thuis.

‘Wij zijn hier heel gelukkig', zegt een groep bejaarden die in de feestzaal zitten te wachten om een glimp van de prominenten op te vangen.

‘Wij komen van oude, uitgeleefde, versleten kamers, en hier is alles luchtig, licht en schoon. En niet te vergeten, het eten is hier veel beter. Wij leven hier als koninginnen', giechelen enkele kwieke dames.

Het complex mag dan ook gezien worden. Elke kamer is standaard uitgerust met het nodige meubilair, voldoende ingemaakte kasten, een oproepsysteem, een flatscreen tv, ijskast en kluis en er is mogelijkheid voor telefoon- en internetaansluiting.

Minister

Op haar kamer zit Irène Van Gucht (82) rustig te wachten op de minister. ‘

'Het schijnt dat die op bezoek komt bij mij', zegt zij hoopvol. ‘Ik heb lang in mijn eigen huis gewoond, maar dan hebben ze twee knieprothesen gestoken en als ik val dan kan ik niet meer recht zonder hulp. Dan ben ik maar naar het rusthuis gegaan. Maar ik zit hier goed. Het is proper, en dat heb ik graag. En het eten is lekker, alhoewel ik alles lust hoor. Ik ben een gemakkelijke'.

De oorsprong van de naam De Spoele ligt in de textielsector die voor de stad Sint-Niklaas zeer belangrijk is geweest en is een eerbetoon aan alle textielarbeiders.

De Spoele verwijst naar een snelspoel of schietspoel die gebruikt wordt in een weefgetouw.

Het totale investeringsbedrag bedraagt bijna 21 miljoen euro waarvan de Vlaamse overheid zowat 60 % subsidieert.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio