'Turks legertoestel niet op spionagemissie'

Turkije wil overleg met Navo over Syrië

Turkije wil overleg met Navo over Syrië

Foto: epa

Turkije wil overleg met de Navo over het incident waarbij Syrië een Turks vliegtuig in internationaal luchtruim neerhaalde. De Navo bevestigt dat er dinsdag zo'n bijeenkomst plaatsvindt in Brussel.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu wil het overleg laten plaatsvinden in het kader van artikel 4 van het Navo-handvest. Daarin staat dat lidstaten 'gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd'.

Geen spionage

Het Turkse militair vliegtuig dat vrijdag werd neergehaald door Syrië was niet op een spionagemissie. Het toestel betrad per ongeluk het luchtruim boven Syrië, zei Davutoglu.

De F-4 van de Turkse luchtmacht vloog vrijdag even het Syrische luchtruim binnen maar verliet het meteen weer toen de piloten daar op gewezen waren. Het vliegtuig werd enkele minuten later in het internationale luchtruim neergeschoten, zei Davutoglu. Dat gebeurde 'toen het zich op een afstand van 13 mijl van de Syrische kust bevond'.

Volgens de minister ging het om een trainingsvlucht om de capaciteiten van de Turkse radar te testen. Hij voegde eraan toe dat het toestel 'niet betrokken was in een operatie tegen Syrië'. 'Het vliegtuig had geen wapens mee', luidde het nog.

Wrak

Intussen lokaliseerden Turkse reddingswerkers ook het wrak van het neergeschoten toestel in zee, zo melden lokale media. De Turkse krant Zaman berichtte online dat het wrak op een diepte van zowat 1.000 meter werd aangetroffen, maar gaf geen informatie over de plaats in zee. Ook vermeldde ze geen bron. 

De twee piloten van het toestel worden nog vermist.

Syrië benadrukte zaterdag dat het neerhalen van het vliegtuig 'geen aanval was'.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees