De Gucht ziet brood in bankenunie

De Gucht ziet brood in bankenunie

Foto: epa

Er valt iets voor te zeggen om Spanje iets minder streng te behandelen. Vooral de Spaanse banken blijven een probleem. Een bankenunie op Europees niveau kan de oplossing zijn. Dat zegt Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) in het VRT-programma 'De Zevende Dag'.

Het Spaanse probleem situeert zich vooral in de bankensector, zegt De Gucht. Er is sprake van een bubbel in onroerend goed, waardoor veel banken in de problemen zijn gekomen. Een vergelijking met Griekenland gaat helemaal niet op.

Rechtstreekse steun

Hij begrijpt dan ook de vraag van onder meer IMF-baas Christine Lagarde om rechtstreekse steun aan de Spaanse banken te geven. 'Alleen vraag ik me af of zoiets wel kan. Het Europees reddingsfonds ESM kan alleen via de nationale staat geld geven aan de banken.'

Een bankenunie kan de oplossing zijn, zegt De Gucht. 'Zo'n bankenunie met dezelfde regels en een gemeenschappelijk toezichtssysteem, daar moeten we naar toe. Dat is het meest haalbare op relatief korte termijn. Bovendien zou het EU-verdrag niet gewijzigd moeten worden, daar lijkt iedereen het over eens', besloot De Gucht.

Eenmaking

De eenmaking van het bancair toezicht vormt een pijler van de zogenaamde Europese bankenunie. Die bankenunie, die voorts onder meer een kader voor de vereffening van banken en een gemeenschappelijk systeem voor depositogaranties moet omvatten, wordt aanzien als één van de structurele oplossingen voor de eurocrisis.

Het idee van een Europese toezichthouder op de banken won de voorbije weken terrein. De Europese lidstaten zijn het erover eens om de Europese Centrale Bank de rol van toezichthouder van de banken toe te vertrouwen, schreef de Duitse krant Die Welt vrijdag nog.

Griekenland

De Gucht vermoedt dat de Europese Commissie en Griekenland wel tot afspraken zullen komen die de opgelegde voorwaarden in ruil voor Europese steun voor de Grieken 'wat draaglijker' maken. 'Maar mij lijkt het belangrijkste dat er structurele hervormingen komen.

'Ik neem aan dat men tot een pakket zal komen dat het enerzijds wat draaglijker maakt, maar dat anderzijds ook zeer duidelijk de nadruk legt op wat moet gebeuren, namelijk een aantal structurele wijzigingen', zei De Gucht. Hij wees onder meer op de nood aan een 'werkend en werkbaar belastingsysteem'. 'Want als je dat niet doet, kan je dat land nooit weer recht krijgen.'

De Griekse kiezer heeft in elk geval 'eieren voor zijn geld gekozen' door een pro-Europese regering in het zadel te helpen, stelt de liberaal vast. In welke mate er nu wat 'ademruimte' kan komen in de zware besparings- en hervormingseisen, 'zal moeten besproken worden tussen de Grieken en de Europese Unie'.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees