Jolien D'Hoore verovert Belgische titel op BK wielrennen

Jolien D'Hoore mag in navolging van Evelyn Arys een jaar lang met de Belgische kampioenstrui rondrijden. De 22-jarige voormalige wereldkampioene bij de junioren veroverde zondag in Geel de nationale titel door in een sprint met vier Ludivine Henrion, Jessie Daams en Maaike Polspoel te verslaan. Zo rondde de Oost-Vlaamse uit Schelderode knap ploegwerk van Topsport Vlaanderen-Ridley af.

In een geanimeerde wedstrijd vatte een in drie keer ontstane kopgroep van 23 rensters de finale aan. In die groep zaten alle vooraf getipte favorieten. Op goed dertig kilometer van de finish ontsnapten Daams en Polspoel. Zij kregen even later het gezelschap van D'Hoore en Henrion, in het verleden al goed voor twee nationale titels. Vooral onder impuls van de heel sterke Polspoel reden ze een halve minuut voorsprong bij mekaar.

Bij de achtervolgers moest de uittredende kampioene Arys samen met haar ploeggenotes Anne Arnouts en Annelies Van Doorslaer het werk opknappen. Enkel Ellen Van Loy bood enige steun, favoriete Liesbet De Vocht hield zich als enige renster van Rabobank afzijdig. Even zakte de voorsprong naar dertien seconden, maar toen de beresterke Polspoel vervolgens wat meer hulp kreeg van haar gezellen groeide die weer snel naar meer dan een halve minuut.

De vier hadden dan ook gewonnen spel. Polspoel hield het tempo hoog genoeg om late uitvallen te vermijden en in de sprint maakte D'Hoore het af. Ze zette die van ver in, Henrion zat perfect in het wiel maar raakte er op geen enkel moment uit.

Corrigeer