'Geen aanwijzing Amerikaans verzoek om uitlevering Assange'

'Geen aanwijzing Amerikaans verzoek om uitlevering Assange'

Foto: afp

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Bob Carr, heeft zondag verklaard dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat de Verenigde Staten om de uitlevering van Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, zouden vragen, als hij aan Zweden uitgeleverd zou worden.

Assange, een Australiër, trok dinsdag naar de ambassade van Ecuador in Londen om te ontsnappen aan zijn uitlevering aan Zweden in verband met een zogenaamde verkrachting.
Hij vreest van Stockholm naar de VS te zullen worden gebracht om er te worden berecht voor spionage, na het verspreiden via zijn website van meer dan 250.000 Amerikaanse diplomatieke telegrammen, in het bijzonder over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Carr gaf toe het met de Amerikaanse autoriteiten twee keer te hebben gehad over de mogelijke uitlevering van Assange aan de VS. 'Toen ik het erover had, kreeg ik geen enkele indicatie van hun kant waaruit bleek dat ze van plan zijn hem naar de VS te halen', verklaarde Carr aan de Australische zender ABC.

De minister voegde eraan toe dat, als de VS - een trouwe bondgenoot van Australië - de uitlevering van Assange hadden willen bekomen, ze dat tijdens de twee jaar dat hij in het Verenigd Koninkrijk verbleef, hadden kunnen doen. Het VK heeft immers 'een degelijk akkoord over uitleveringen' met Washington.

De Ecuadoraanse president Rafael Correa, die vrijdag zijn ambassadeur in Londen terugriep om de asielaanvraag van Assange te bestuderen, preciseerde dat hij 'een zeer hoffelijke boodschap van de Britse regering met haar standpunt erin' kreeg (...). 'We zullen er rekening mee houden, maar uiteindelijk is het Ecuador dat op soevereine wijze een beslissing zal nemen', luidde het.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees