Fox-journalist schiet Vaticaan te hulp

Fox-journalist schiet Vaticaan te hulp

Foto: ap

Het Vaticaan heeft de hulp ingeroepen van de Amerikaanse journalist Greg Burke om de communicatie van het pauselijke staatje te verbeteren. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. Het Vaticaan werd de afgelopen jaren geregeld door communicatieve blunders in verlegenheid gebracht.

Burke (52) stopt als correspondent in Rome voor de conservatieve Amerikaanse zender Fox News en wordt communicatieadviseur van het Vaticaan. 'Ik ben een beetje nerveus, maar vind het heel leuk. Laten we zeggen dat het een uitdaging is', zei Burke. Hij zei ook dat hem de baan al twee keer eerder is aangeboden.

Burke is lid van het conservatief-religieuze beweging Opus Dei. De woordvoerder van wijlen paus Johannes Paulus II, Joaquin Navarro-Valls, was ook lid van Opus Dei. Burke kon niet zeggen of zijn lidmaatschap van Opus Dei een rol heeft gespeeld bij zijn aanstelling.

Blunders

Het Vaticaan heeft sinds het aantreden van paus Benedictus XVI in 2005 te maken gehad met een reeks aan communicatieblunders. Benedictus' speech over moslims en geweld, zijn beslissing in 2009 om een bisschop die de Holocaust ontkende te rehabiliteren, de reactie van het Vaticaan op het seksueel misbruikschandaal in 2010, het zijn allemaal voorbeelden van blunders tijdens het pausschap van Benedictus. Daarnaast is het Vaticaan momenteel verwikkeld in een schandaal waarbij vertrouwelijke documenten zijn gelekt naar Italiaanse journalisten. 

Burke erkende dat hem een pittige taak ligt te wachten, maar noemde het aanbod 'een kans en uitdaging die ik niet nog een keer krijg'. Burke was sinds 2001 correspondent voor Fox. De tien jaar daarvoor was hij voor Time Magazine correspondent in Rome. Voor Fox was hij verantwoordelijk voor de verslaggeving van de dood van Johannes Paulus en de verkiezing van Benedictus. Sindsdien verslaat hij al het nieuws rondom de paus en het Vaticaan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees