Tom Boonen legt concurrentie over de knie op weg naar tweede Belgische titel

Tom Boonen Foto: BELGA

Tom Boonen is in Geel Belgisch kampioen wielrennen geworden. De renner van Omega Pharma-Quick.Step maakte indruk door van ver de verzamelde concurrentie op een hoopje te rijden.

In Geel kregen 129 Belgische profs 17 rondes van 14,9 kilometer voor de wielen. Daar moesten zij uitmaken wie Philippe Gilbert opvolgde als Belgisch kampioen. Tom Boonen was op het biljartvlakke parcours topfavoriet, maar het grijze en grauwe weer bood ook kansen voor een uitputtingskoers.

Zes vluchters

Kevin Van Melsen, Sébastien Delfosse, Preben Van Hecke, Arthur Vanoverberghe en even later ook Guillaume Van Keirsbulck probeerden dan ook al snel een kloof te slaan met het peloton, maar de samenstelling van hun groepje was nog niet ideaal. Dat was even later wel het geval toen Tosh Van der Sande (Lotto Belisol Team), Nikolas Maes (Omega Pharma-Quickstep), Staf Scheirlinckx (Accent Jobs-Willems Veranda's), Frédéric Amorison (Landbouwkrediet - Euphony), Sander Armee (Topsport Vlaanderen-Mercator) en Maarten Wynants (Rabobank Cycling Team) het ruime sop kozen, zij vertrokken voor de lange vlucht.

Opgaves in miezerige regen

Laurent Evrard (Wallonie BXL-Crédit Agricole) wilde ook aansluiten en tekende voor de (nutteloze) inspanning van de dag: hij reed 100 kilometer achter de 6 vluchters aan, terwijl het verschil met peloton minimaal bleef. Pas halverwege koers moest hij zijn onderneming afbreken, hij gaf even later op. Ook mannen als Gianni Meersman, Jurgen Van De Walle, Jurgen Van den Broeck en Thomas De Gendt hadden op dat moment al begrepen dat dit niet hun parcours was, zij zaten al snel weer in de ploegbus.

Peloton reageert

Het peloton begon pas na 8 plaatselijke rondes echt aan de wedstrijd. Op een glad parcours en in miezerige regen werd de vroege vlucht langzaam terug binnen schotsafstand gebracht, al ging dat ten koste van valpartijen voor Stijn Devolder en Sven Nys. Wallonie BXL-Crédit Agricole moest in de achtervolging aan de bak, zij hadden immers de vroege vlucht gemist. De voorsprong daalde echter niet spectaculair, en ook de andere ploegen kwamen zich mengen in de debatten. Vanaf dan was het een pleiade aan versnellingen van onder anderen Jim Aernouts en Kevin Hulsmans, van Dieter Vanthourenhout, van Bert De Backer met Gert Dockx en Jelle Wallaeys en van Gorik Gardeyn. Een kloof maken zat er niet in, maar de voorsprong van de 6 leiders werd zo wel teruggebracht tot 3 minuten.

Boonen gooit een bom

Dan vond Tom Boonen het genoeg geweest: hij zette zich op kop van het peloton, en reed de grote groep op enkele minuten compleet aan gort. Slechts drie renners konden zijn inspanning volgen: Sven Vandousselaere, Kristof Goddaert en ploegmaat Julien Vermote. Het peloton was op dat moment uiteengeslagen, Lotto-Belisol en Vacansoleil probeerden in paniek de achtervolging te organiseren. Zonder veel succes, Boonen was ontketend: hij raapte al snel Gardey en Bakelants op, en na 15 ronden raapte hij ook de zes leiders op.

Niet snel genoeg? Nog een bom!

 Het dozijn leiders reed echter niet verder weg dan een halve minuut, de groep was te groot voor Boonen. Wat doet de sterkste man in koers dus? Nog eens versnellen, natuurlijk! Jan Bakelants, Sven Vandousselaere en Julien Vermote waren de enigen die de nieuwe inspanning van Tom Boonen konden volgen, even later maakte ook Kristof Goddaert de aansluiting. Met vijf leiders ging het een stuk beter, de uitgeputte vluchters werden intussen één voor één opgeraapt door het peloton onder leiding van Lotto-Belisol.

Gilbert herleeft

Ondertussen kreeg iedereen toch schrik voor het monster-Boonen en zagen we enkelingen wat slepen. Het peloton hield de vijf leiders dus toch in zicht, tot onvrede van Boonen. Die werd verplicht steeds de hoofdmoot van het kopwerk voor zich te nemen, de kloof was immers niet groot genoeg. Dat zag ook Philippe Gilbert, die op 10 kilometer van de meet de sprong naar de kopgroep waagde. Even leek het hem te lukken, maar toen Boonen het gevaar gewaar werd trok hij nog eens door, hij was vastberaden de meet te bereiken met zijn vier kompanen. Rivaal Gilbert liet hij in ieder geval niet terugkeren, die waaide in zijn ééntje op de ring rond Geel terug naar het peloton.

Boonen vanop kop!

De winst was nu definitief voor één van de vijf leiders, Sven Vandousselaere en Kristof Goddaert waren de voornaamste concurrenten van Boonen. In de laatste kilometers bleef Boonen kopwerk doen en hij zette vanop kop de sprint aan. Vandousselaere kwam uit het wiel en nog even naast Boonen, maar die zette de kroon op het werk door nog eens te versnellen en op de meet met een halve lengte een impressionante Belgische titel te veroveren. Kristof Goddaert werd uiteindelijk nog tweede, Vandousselaere vervolledigde het podium. Bakelants en Vermote werden vier en vijf, Gijs Van Hoecke won de sprint van het peloton voor Kris Broeckmans.


Top-10:

1. Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step)
2. Kristof Goddaert (AG2R-La Mondiale)
3. Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen-Mercator)
4. Jan Bakelants (RadioShack-Nissan-Trek)
5. Julien Vermote (Omega Pharma-Quick Step)
6. Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Mercator)
7. Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM)
8. Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Mercator)
9. Niko Eeckhout (AN Post-Sean Kelly)
10. Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Mercator)

Bekijk hier de volledige uitslag van dit BK!

Corrigeer