Interieur

Hoe slaagt een vakantie in eigen tuin?

Hoe slaagt een vakantie in eigen tuin?

Foto: Shutterstock

Ga je deze zomer niet op reis? Dan breng je jouw vakantie toch gewoon door in eigen tuin? Wij geven tien tips die thuisblijven onvergetelijk maakt.

1. Maak je tuin extra kleurrijk
Haal bloeiende potplanten in het tuincentrum. Schik ze tussen de andere planten in de borders, ze hoeven niet eens uit hun pot. Graaf ze wel in, zo voorkom je dat ze omwaaien. Omdat ze in pot blijven, moet je ze wel regelmatig water geven.

2. Lok jezelf naar buiten

Laat de woonkamer voor wat ze is en kleed de tuintafel en het terras extra gezellig aan. Schik de bloemen die je anders binnen zet, op de tuintafel. Gebruik een voldoende zware vaas met brede voet zodat een windvlaag ze niet de baas kan. Ga voor bloemen in absoluut zomerse kleuren.

3. Smakelijk eten!

Pak op de tuintafel uit met eigen werk en gebruik plukverse groenten als tafeldecoratie, maar ook als ingrediënt voor je kookkunsten. Voorkom nodeloos heen-en-weergeloop naar de keuken en hou dicht bij de tuintafel een voorraadje glazen, bestek en ander servies bij de hand.

4. Lekker warm

Hou niet vast aan de vaste plek van de tuintafel of -zetels, maar verhuis ze naargelang de stand van de zon en eventuele wind naar de meest aangename plek in de tuin. Voorzie stoelen en tafels van comfortabele kussens. Mag de avond wat uitlopen, zorg dan dat jij en je gasten niet gaan koukleumen. Een tuinhaard, maar ook een terrasverwarmer, plaids of een extra trui helpen warm te houden.

5. Liever koel

Brandt de zon, laat het terras dan voor wat het is en verhuis naar een plek op het gazon. Daar is het, met dank aan de natuur, steeds enkele graden koeler. In de schaduw van een boom knijp je er nog eens enkele graden af. Heb je nood aan pure verfrissing, installeer dan een tuindouche. Is het water meer bedoeld als spelelement voor de kinderen, dan is een gazonsproeier interessanter.

6. Veelzijdig gazon

In de zomer nodigt het gazon uit tot rollebollen en is het tegelijk een veerzachte ondergrond die builen en blutsen voorkomt bij spelende kinderen. Maai het gazon niet korter dan vier centimeter, zo is het beter bestand tegen vertrappelende voetjes, droogte en vocht.

7. Absoluut vakantie

Laat kinderen volop bezit nemen van de tuin. Verhuis speelgoed dat geschikt is voor buitenspel, naar een speelgoedkist die je een centrale plek geeft in de tuin. Toon de kinderen de planten en tuinhoekjes die delicater zijn. Spreek ook af waar ze wel bloemen mogen plukken.

8. Welkom beestjes

Lok vlinders door tussen de bloemen een stukje vers fruit op een stokje te prikken. Zodra ze in de tuin zijn, vergasten ze je op de meest wonderlijke luchtballetten en brengen ze extra kleur en leven in de tuin. Wespen hou je dan weer beter op afstand. Vang ze met een bierval. Muggen verjaag je door op de tuintafel een busseltje citroenmelisse te leggen of een geurkaars te laten branden.

9. Gun jezelf vrije tijd

Overdrijf niet in het schoonmaken van de tuin. Natuurlijk kan het altijd nog net wat beter en meer verzorgd, maar juli en augustus zijn wel vakantiemaanden. De tuin helpt je daarbij. De hagen groeien minder snel en de bloemen doen hun best om zo lang mogelijk kleur te tonen. Doe dus het minimum. Zowat alle vollegrondplanten en ook het gras kunnen een droogteperiode van meerdere weken overleven. Ook extra steuntjes zetten, hoeft vanaf nu niet meer. Bloembakken en kuipplanten moet je wel blijven water geven, liefst dagelijks.

10. Toch weg

Verlaat je je eigen tuinparadijs toch voor een ver-weg-vakantie, zorg er dan voor dat je tuin bij thuiskomst geen wildernis is. Maai nog kort voor je vertrek het gras en knip ook de nog niet helemaal uitgebloeide bloemen radicaal weg. Vul de tuinvijver bij. Spreek met buren of familie af dat zij bloembakken en kuipplanten komen water geven. Blijf je meer dan enkele weken weg, vraag hen dan ook het gazon te maaien of doe een beroep op een tuinaannemer.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees