Wat kan Egypte verwachten met de Moslimbroederschap?

Wat kan Egypte verwachten met de Moslimbroederschap?

Foto: AFP

Mohamed Mursy van de Moslimbroederschap heeft de Egyptische presidentsverkiezingen gewonnen. Wat kan Egypte verwachten nu de religieuze groepering met een erg bewogen geschiedenis kan regeren?

De Moslimbroederschap kon haar lang verhoopte politieke zege pas boeken nadat de seculiere jongeren op straat kwamen tegen het regime van Hosni Moebarak - aanvankelijk zonder de steun van de Moslimbroeders.

Maar de beweging komt door de verkiezingen nu toch als winnaar uit de bus van de revolutie. De nieuwe president Mursy, een 60-jarige ingenieur die in de VS studeerde, belooft om 'stabiliteit, veiligheid, rechtvaardigheid en welvaart' te brengen na een jaar van politieke onrust.

Hij heeft gezegd dat het tijd is om de beroemde slogan van de Moslimbroederschap 'Islam is de oplossing' in de praktijk te brengen, maar benadrukte ook dat hij een democratische en moderne staat wil met onder meer godsdienstvrijheid.

De overwinning betekent dus niet dat Morsy het land streng islamitisch zal maken. Ook het leger heeft meer macht naar zich toegetrokken, en daar zal de nieuwe president rekening mee moeten houden. Die nieuwe machtsbalans zal bepalend zijn voor de toekomst van Egypte.

De Moslimbroeders hebben een lange weg afgelegd sinds ze in 1928 werden gesticht door leraar Hassan al-Banna, bijna tien jaar nadat de Egyptenaren de Britse koloniale overheersing van zich hebben afgeworpen.

In 1952 volgde opnieuw een revolutie, deze keer rond Gamal Abdel Nasser. Die stond voor een scheiding van moskee en staat en bestreed de Moslimbroeders met harde hand. De glorietijd van de beweging brak pas aan in de jaren zeventig, onder president Anwar Sadat. Die liet gevangen Moslimbroeders vrij en flirtte met de islam.

De Moslimbroeders maakten zich intussen populair met sociale hulpprogramma's die miljoenen Egyptenaren soelaas boden in hun armoede.De organisatie zwoer al in de jaren zeventig geweld af, liet de jihad aan extremistische groepen als de Jamaa al-Islamiya, en verkoos evolutie boven revolutie. 

De Moslimbroederschap ging geleidelijk, en ondanks de regelmatige repressie onder Sadats opvolger Hosni Moebarak, deel uitmaken van het politieke weefsel van Egypte. Na de val van Moebarak richtte de Broederschap een eigen partij oprichten, de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid. En die heeft nu de verkiezingen gewonnen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees