Tientallen doden door geweld in Syrië

Volgens Syrische activisten zijn zondag door geweld in verschillende delen van het land weer bijna veertig mensen om het leven gekomen.

Zeven doden vielen in de noordelijke plaats Ariha, waar zeven leden van een gezin om het leven kwamen toen een granaat een woonhuis trof. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Beschietingen tussen regeringstroepen en gewapende opstandelingen deden zich ook voor in de oostelijke stad Deir el-Zour en het centraal gelegen Homs. Volgens activisten veroverden rebellen zondagochtend een legerbasis in de noordelijke stad Aleppo, waarbij grote hoeveelheden munitie zijn buitgemaakt.

Helikopters

Zestien regeringssoldaten zouden zijn gedood. Het regeringsleger reageerde met beschietingen vanuit helikopters op de nabijgelegen stad Daret Azzeh, die in handen van opstandelingen is, meldde een lokale activist via Skype. Syrische staatsmedia berichtten vrijdag dat in Daret Azzeh 25 mensen door 'terroristen' waren ontvoerd en vermoord. Volgens activisten waren het regeringsgezinde milities, die bekend staan als shabiha.

Het Syrische staatspersbureau SUNA berichtte dat grenswachters in Rabiah, bij Latakia aan de kust, slaags waren geraakt met gewapende infiltranten uit Turkije. Verscheidene infiltranten zouden daarbij zijn gedood.

Vergadering Brussel

Syrische oppositiegroepen vergaderden zondag in Brussel om onderlinge meningsverschillen op te lossen en een democratische overgang voor te bereiden. De zeer diverse groepen zijn verdeeld over de vraag of militaire interventie van buitenaf wel of niet goed is voor hun zaak en of zij wel of niet een dialoog moeten aangaan met het regime van president Bashar Assad. De bijeenkomst wordt maandag voortgezet.

De Jordaanse minister van Informatie Sameeh Maytah deelde zondag mee dat vorige week nog drie piloten van de Syrische luchtmacht zijn uitgeweken. Zij kwamen over land naar Jordanië, nog voordat een andere piloot vluchtte met zijn MiG-straaljager. Maytah zei niet te weten of de vier piloten elkaar kenden en hun vluchtplannen met elkaar hadden besproken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees