Witte Huis wenst Morsy geluk

Het Witte Huis heeft Mohammed Morsy zondag gefeliciteerd met zijn overwinning in de Egyptische presidentsverkiezingen. De VS dringen er bij het nieuws staatshoofd op aan bij de vorming van een nieuwe regering de nationale eenheid te bevorderen.

Woordvoerder Jay Carney noemde overwinning van Morsy een mijlpaal in Egyptes overgang naar democratie, na tientallen jaren van autoritair bestuur door president Hosni Moebarak. Hij zei dat Washington uitziet naar samenwerking 'op basis van wederzijds respect'.

'Miljoenen Egyptenaren hebben in de verkiezingen gestemd en aankomend president Morsy en de nieuwe regering hebben zowel de legitimiteit als de verantwoordelijkheid om een diverse en moedige burgerij te vertegenwoordigen', zei Carney. 'Wij achten het essentieel dat de Egyptische regering Egyptes rol als een pijler van regionale vrede, veiligheid en stabiliteit blijft vervullen.'

Morsy, de kandidaat van de Moslimbroederschap, versloeg in de verkiezingen Ahmed Shafiq, die de laatste premier onder Moebarak was. De regering-Obama had voorafgaand aan de bekendmaking van de verkiezingsuitslag in het openbaar geen voorkeur voor een van tweeën uitgesproken.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees