Saoedi-Arabië is bereid vrouwen op Olympische Spelen toe te laten

Saoedi-Arabië is bereid vrouwen op Olympische Spelen toe te laten

Foto: © MOHAMMED SALEM

Saoedi-Arabië is voor het eerst in de geschiedenis bereid om vrouwen naar de Olympische Spelen te laten gaan. Dat deelde het land via zijn ambassade in Londen mee.

'We gaan bekijken welke vrouwen zich kunnen kwalificeren', luidt het in een communiqué. Wellicht komt alleen de 18-jarige springruitster Dalma Rushdi Malhas in aanmerking. Er is immers vrijwel geen sportbeoefening voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Toch is het Saoedisch Olympisch Comité bereid om een maand voor aanvang van de Spelen nog naar kandidates op zoek te gaan. Die zullen in Londen dan kleding moeten dragen 'die hun toelaat hun waardigheid te behouden'. In de praktijk betekent dat ruimzittende kleding en een hijab, een sluier die de haren bedekt, maar wel het gezicht vrijlaat.

Begin april meldde het Saoedisch Olympisch Comité dat het geen vrouwen naar Londen zou sturen. Tien dagen later verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge dat het Internationaal Olympisch Comité zou blijven proberen om de Saoediërs op andere gedachten te brengen.

Voor Saoedi-Arabië betekent de toelating een enorme stap. Er is nog steeds een sterke oppositie tegen elke deelname van vrouwen aan het publieke leven. 'Het ligt heel gevoelig', verklaarde een Saoedische official. 'Koning Abdullah probeert hervormingen op een subtiele manier door te voeren. Hij wil niet te snel en niet te traag gaan, maar de juiste balans vinden.'

Saoedi-Arabië, Qatar en Brunei zijn de enige drie landen die nooit een vrouw naar de Spelen stuurden. Qatar bond eerder al in en selecteerde drie vrouwen voor Londen..

Corrigeer