Morsy roept op tot eenheid en vrede

Morsy roept op tot eenheid en vrede

Foto: AP

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsy heeft zondag in zijn overwinningsspeech op de staatstelevisie opgeroepen tot eenheid. Hij zei dat hij de president wil zijn van alle Egyptenaren.

'Egypte, ons geliefde vaderland, heeft behoefte aan eenheid', zei Morsy . De toon was opvallende verzoenend.

Ook beloofde hij internationale overeenkomsten na te komen, een verwijzing naar het vredesverdrag met Israël. Egypte is naast Jordanië het enige Arabische land dat een vredesverdrag met buurland Israël heeft afgesloten.

Morsy verklaarde 'een boodschap van vrede' te hebben voor de wereld. Hij stond in zijn toespraak stil bij de bijna negenhonderd doden tijdens de opstand van vorig jaar. Zonder het 'bloed van de martelaren' had hij het nooit tot president geschopt.

'De revolutie zal worden voortgezet tot al haar doelen bereikt zijn', zei hij. 'Vrijheid heeft een hoge prijs', klonk het. 'Ik beloof dat ik alles zal doen opdat het bloed van de martelaren niet voor niets heeft gevloeid'.

Concreet beklemtoonde hij de onafhankelijkheid van justitie. Het leger werd dan weer erkend als 'een historisch instituut' dat respect verdient. Zij die zich tijdens de revolutie misdragen hebben, moeten gestraft worden.

In zijn redevoering vermeed Morsy de confrontatie en repte hij met geen woord over de besluiten van de regerende militaire raad, die op het laatst de macht van de president sterk heeft gereduceerd.

Op 30 juni wordt Morsy ingezworen als nieuwe president. Op het Tahrirplein in Cairo stonden zondagavond nog steeds tienduizenden aanhangers van de Moslimbroederschap de verkiezingsoverwinning te vieren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees