Italië zweet zich via strafschoppen naar de halve finale

Italië heeft zich in Kiev als laatste geplaatst voor de halve finale van het EK. Het neemt het donderdag op tegen Duitsland. De Italianen waren sterker dan Engeland, maar hadden wel strafschoppen nodig. Na 90 en 120 minuten was het immers nog steeds 0-0.

Bekijk gedetailleerde statistieken op sportwereld.be/eurolive

Engeland en Italië beslisten in de laatste kwartfinale wie het donderdag opneemt tegen Duitsland. Vooraf werd gevreesd voor een erg gesloten wedstrijd, want geen van beide ploegen kon al imponeren op dit EK. De Italiaanse bondscoach Prandelli koos alvast voor de grillige spits Mario Balotelli om toch voor gevaar te zorgen.

Fraaie aanvangsfase

Het begin was alvast voor de mannen van Prandelli, de Italianen drukten de Engelsen tegen eigen doel. Al na drie minuten verdiende de Squadra de voorsprong, toen Daniele De Rossi een voorzet heerlijk met buitenkant voet op de slof nam. De Roma-middenvelder zag zijn poging echter op de paal uiteenspatten. Maar ook de Engelsen kregen al vroeg een gigantische kans, toen Glen Johnson een bal vanop korte afstand te centraal op een magistraal reddende Buffon schoot.

Het verhaaltje van de twee defensieve ploegen mocht dus al vroeg de prullenbak in, en we kregen een leuke eerste helft. Elke ploeg domineerde met periodes, en spitsenduo's Balotelli & Cassano en Rooney & Welbeck kregen een aantal leuke mogelijkheden.

Italië loopt zich te pletter

Naarmate de rust naderde kreeg Italië dan toch de overhand, al leek het toch op handbal: de Engelsen speelden met de kont in het doel, Italië omsingelde maar kon niet penetreren. 'SuperMario' Balotelli kreeg nog wat kansen, maar van uitspelen was geen sprake. Het tempo zakte ook steeds meer, het leek wel wandeltempo te worden.

Squadra blijft domineren na rust

Na rust kwamen de Engelsen enthousiast uit de kleedkamer, maar na een korte opflakkering was het weer al Italië dat de klok sloeg. De Rossi kon een ontzette bal bijna in doel deviëren, en een open kopkans voor Balotelli werd maar net door Terry verijdeld. Engeland kwam intussen al in lange tijd niet meer in de  buurt van Gigi Buffon. Dat was het signaal voor Hodgson om in te grijpen: Theo Walcott kwam de defensieve Milner vervangen op de flank, en lantaarnpaal Carroll kwam in de plaats van de te vaak geïsoleerde Welbeck.

Wandeltempo

Het tempo was intussen nog onder 'wandeltempo' gezakt. Andrea Pirlo verdeelde het spel al slenterend, maar kwam niet voorbij de Engelse afweergordel. De eerste gele kaart in deze faire wedstrijd viel pas na 85 minuten, tekenend voor het gebrek aan grinta. Aan het eind van de 90 minuten kreeg de ingevallen Nocerino nog een grote kans, maar we stevenden toch af op het eerste scoreloze gelijkspel na 90 minuten.

Verlengingen met angst

De verlengingen waren een logische voortzetting van de 90 minuten: het tempo bleef zijn dalende curve volgen, beide ploegen rekenden dan al op strafschoppen. Mario Balotelli probeerde het nog even alleen te forceren, maar zonder succes. Diamanti zorgde met een mislukte voorzet tot op de paal nog voor het grootste gevaar van de eerste verlenging.

Na een korte adempauze volgde het laatste kwartier speeltijd, maar de angst zat er nu pas goed in. Niemand nam nog risico's, iedereen wachtte op de strafschoppen. Ref Proença gaf beide ploegen dus na 120 minuten maar wat ze wilden. Het was Italië dat in de penaltyreeks zegevierde met 4-2. Voor Engeland misten Young en Cole, voor Italië Montolivo.

MAN VAN DE MATCH

Andrea Pirlo
IJzersterke match (zoals steeds op dit EK) en auteur van een koelbloedige 'panenka'. Wereldklasse van de veteraan.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1