Emiel Puttemans en Jeanine Decoster worden ereburgers

Verdienstelijke Tervurenaars worden in bloemetjes gezet

Jeanine Decoster (rechts) dankt haar ereburgerschap aan een mide schenking. Foto: ddl

Tervuren -

Het gemeentebestuur van Tervuren wil haar meest verdienstelijke inwoners in de bloemetjes zetten en biedt Emiel ‘Miel’ Puttemans en Jeanine Decoster daarom het ereburgerschap aan.

In de laatste rechte lijn naar de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie heeft burgemeester Bruno Eulaerts een voorstel ingediend bij het schepencollege om het ereburgerschap van de gemeente Tervuren toe te kennen aan Miel Puttemans en Jeanine Decoster. ‘Ze hebben allebei een bijzondere band met onze gemeente’, zegt burgemeester Eulaerts. ‘We zijn hen ook erg dankbaar en erkentelijk voor al wat zij voor onze gemeente betekend hebben. Ik heb inmiddels al contact gehad met hen en zij lieten mij weten het gebaar met trots te appreciëren.’

De bekendste ereburger is zonder twijfel Emiel ‘Miel’ Puttemans. Puttemans zag op 8 oktober 1947 het levenslicht in Vossem en woont daar nu nog steeds. Puttemans zette in zijn professionele loopcarrière een indrukwekkend parcours neer en liet menig Tervurenaar en Belg meermaals juichen. Puttemans nam vier keer deel aan de Olympisch Spelen. Zijn grootste sportieve prestatie het behalen van de zilver medaille op de 10.000 meter op 3 september 1972 in München. Hij eindigde tweede achter de Fin Lasse Virén. In totaal verbeterde hij maar liefst 16 keer een wereldrecord, waarvan de meeste indoor, maar ook het wereldrecord op de 2 en 3 mijl en op de 3.000 en 5.000 meter outdoor. Aan het einde van zijn carrière in 1982 won Miel ook de marathon van Rome. ‘Miel Puttemans was als atleet steeds een voorbeeld voor de jongeren en andere atleten. Ondanks zijn grote prestaties is Miel altijd een eenvoudige en sympathieke jongen uit Vossem gebleven. Geen sportman die het ereburgerschap meer toekomst. Het is dit jaar bovendien 40 jaar geleden dat Miel zijn olympische medaille in München behaalde’, zegt Eulaerts.

Schenking

Iets minder bekend, maar daarom niet minder verdienstelijk, is Jeanine Decoster. Zij is op 26 november geboren in Tervuren en woont nu in Luik. ‘Toch brengt ze nog geregeld een bezoekje aan haar geboortedorp.’ Het gemeentebestuur van Tervuren is Jeanine Decoster vooral erkentelijk voor de schenking van de woningen gelegen aan de Markt 6/6A. ‘Het was een oprechte bezorgdheid van Jeanine Decoster om deze woningen te legateren aan de Heemkundige Kring zodat deze bij haar overlijden in goede handen zouden terecht komen en ook een voor het publiek toegankelijke bestemming zouden krijgen.’

Het gemeentebestuur werkte daarop een erfpachtovereenkomst uit.

Mevrouw De Coster zou uitgenodigd worden bij de ondertekening van de erfpachtovereenkomst die gesloten zal worden. De officiële viering voor Miel Puttemans is voorzien op zaterdag 18 augustus 2012 naar aanleiding van de Vossemse Dorpsfeesten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio